BM: Türkiye hem Covid'le savaşıyor hem de...

Birleşmiş Milletler'den yapılan açıklamada "Türkiye Kovid-19 ile kendi savaşına rağmen Suriye'ye sınır ötesi yardım sürecini kolaylaştırıyor" denildi.

DÜNYA 30.04.2020, 08:48
BM: Türkiye hem Covid'le savaşıyor hem de...

BM (Birleşmiş Milletler) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock, Covid-19 (yeni tip koronavirüs) salgınının Suriye'nin kuzeybatısına yayılmasını engellemek için sınır ötesi yardımlarda hijyen kitleri ve izolasyon üniteleri ve çadırlara öncelik verdiklerini ifade ederek, ''Türkiye koronavirüsle olan kendi savaşına rağmen sınır ötesi yardım sürecini kolaylaştırıyor.'' diye konuştu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni (BMGK) Suriye'deki insani durum hakkında bilgilendiren BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock, dün 43 kişinin hayatını kaybetmesiyle  sonuçlanan Afrin'deki bombalı terör saldırısını kınadı.

Suriye'de 44 Covid-19 vakası, 4 can kaybı var!

Suriye'deki Covid-19 (yeni tip koronavirüs) vakalarının sayısının Beşşar Esed rejimi kontrolündeki bölgelerde 43'e yükseldiğini ve bunlardan üçünün hayatını kaybettiğini, Suriye'nin kuzeydoğusunda bir vaka ve bir ölüm yaşandığını açıklayan BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock, ''Sağlık sistemi neredeyse 10 yıl süren bir savaş yüzünden çökmüş bir ülkenin en zengin ulusları bile zorlayan bir salgınla başa çıkmasını bekleyemeyiz.'' değerlendirmesinde bulundu.

Milyonlarca insanının yerinden edildiği ve hijyenin olmadığı kalabalık kamplarda yaşadığı Suriye'de yeni tip koronavirüs salgınının engellenmesi için alınan tedbirlerin de başarılı olmasının beklenmemesi gerektiğini belirten BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock, Suriye'de test kapasitesinin de hayli kısıtlı olduğunu ifade etti.

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock, İdlib kentinde ise Covid-19 testi için bir laboratuvar kurulduğunu ve bazı testlerin ise Türkiye'de yapıldığını kaydetti.

135 bin kişi Ariha ve Atareb'e geri döndü

Son birkaç haftada Beşşar Esed rejiminin kontrolü dışındaki bölgelerde Ariha ve Atareb'e 135 bin kişinin geri döndüğünü fakat çoğunun yıkılan evleriyle karşılaştığını söyleyen BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock, ateşkes bir nebze işe yarasa da kuzeybatıdaki insani durumun oldukça kötü olduğunun altını çizdi.

Birleşmiş Milletler'in koronavirüs salgınının Suriye'nin kuzeybatısına yayılmaması için sınır ötesi yardımlarda hijyen kitleri ve izolasyon üniteleri için çadırlara öncelik verdiğini ifade ederek, ''Türkiye virüsle olan kendi savaşına rağmen bu süreci kolaylaştırıyor.'' dedi.

Yorumlar (0)