BM: Türkiye destek veriyor

İdlib'e son iki günde 100'den fazla hava saldırısı düzenlendiğini açıklayan BM İnsani Yardımlardan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock, Türkiye'nin insani operasyonlara destek verdiğini, zarar gören su tesisi ve güç kaynaklarını tamir için teknisyenler gönderdiğini açıkladı. Mark Lowcock, ülkelerin kendi DEAŞ'lı vatandaşlarını alıp yargılamaları ve yeniden topluma entegre etmelerinin her şeyden daha önemli hale geldiğini söyledi.

DÜNYA 15.11.2019, 08:14
BM: Türkiye destek veriyor

BM (Birleşmiş Milletler) İnsani Yardımlardan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock, Suriye'nin kuzey batısındaki İdlib ve çevresine son iki günde 100'den fazla hava saldırısı gerçekleştirildiğini açıkladı. 

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni (BMGK) Suriye'deki son gelişmeler ve insani durum hakkında bilgilendiren Birleşmiş Milletler (BM) İnsani Yardımlardan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock, İdlib'de son haftalarda artan hava saldırılarının son derece endişe verici olduğunu kaydetti.

100'den fazla saldırı oldu

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani Yardımlardan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock, İdlib'in özellikle güneyi ile batısındaki hava ve kara saldırılarında çok sayıda sivil kaybı ve yaralanmaların olduğuna dakkit eçekerek, ''İdlib ve çevresine son iki günde 100'den fazla hava saldırısı düzenlendi.'' ifadelerini kullandı.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani Yardımlardan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock, 4 ve 6 Kasım'daki saldırılarda ise 4 sağlık merkezinin zarar gördüğünü belirterek, sivillerin sadece saldırılara değil bölgedeki terör örgütü Heyet Tahrir Şam'ın (HTŞ) da baskısına maruz kaldığını açıkladı.

Suriye'nin kuzey doğusundaki gelişmeleri de değerlendiren Birleşmiş Milletler (BM) İnsani Yardımlardan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock, Türkiye'nin ABD ve Rusya ile vardığı anlaşmaların ardından çatışmaların azaldığını söyleyerek, ancak Rasulayn ve Tel Abyad çevresinde çatışmaların sürdüğü bilgisini verdi.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani Yardımlardan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock, çatışmaların ilk gününde yerlerinden edilen 200 bine yakın kişiden birçoğunun ise evlerine geri dönmeye başladığını açıklayarak, ''Türkiye, insani operasyonlara destek verdi, zarar gören su tesisi ve güç kaynaklarını tamir için teknisyenler gönderdi.'' diye konuştu.

Ülkelere Suriye'deki DEAŞ'lı vatadandaşlarınızı alın çağrısı 

Bölücü terör örgütü YPG/PKK kontrolündeki DEAŞ savaşçılarının tutulduğu Al Hol kampındaki durumu da aktaran Birleşmiş Milletler (BM) İnsani Yardımlardan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock, kampta aralarında yabancı ülkelerin vatandaşlarının da olduğu 68 bin 600 kişinin tutulduğunu bildirdi.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani Yardımlardan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock, ''Aralarında Güvenlik Konseyi (BMGK) üyelerinin de olduğu ülkelerin kendi vatandaşlarını alıp yargılamaları ve yeniden topluma entegre etmeleri her şeyden daha önemli hale geldi.'' değerlendirmesinde bulundu.

''Sınır ötesi yardımların önünü açan BMGK kararının uzatılması gerek''

Suriye'ye sınır ötesi yardımlar yapılmasına 2014 senesinden beri olanak sağlayan karara da değinenen ve bu yıl sonunda kararın yenilenmesinin kritik öneme sahip olduğunun altını çizen Birleşmiş Milletler (BM) İnsani Yardımlardan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock, sınır ötesi insani yardımların alternatifi olmadığını ve Suriye'de 4 milyon kişinin bu yardımlara muhtaç olduğunu hatırlattı.

Suriye'ye sınır ötesi yardımların, en fazla incelenen ve 4 ayrı noktada aranan yardım konvoyları olduğuna vurgu yapan Birleşmiş Milletler (BM) İnsani Yardımlardan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock, yardımların 15 farklı ülkeden denetçilerin bulunduğu Birleşmiş Milletler (BM) Denetleme Mekanizması tarafından tek tek açılarak kontrol edildiğini sözlerine ekledi.

Rusya ve Çin'in veto hakkı

Suriye'ye sınır ötesi yardımlara olanak sağlayan karar, 2019 yılı sonunda sona eriyor ve yardımların devam edebilmesi için kararın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) uzatılması gerekiyor. 

Kararın yenilenmesine sıcak bakmayan Rusya, geçen sene Çin ile veto hakkını kullanmayarak çekimser kalmış ve karar yenilenebilmişti. Bu yıl Rusya ve Çin'in olumsuz tavrının süreceği düşünülürken bu tavrın veto hakkına yansıma ihtimalinin yüksek olduğu belirtiliyor.

Yorumlar (0)