BM Temsilcisi: ABD savaşı başlattı

İran'ın BM (Birleşmiş Milletler) Daimi Temsilcisi Mecit Takht Ravançi, “Amerika, İran’a karşı sadece ekonomik savaş değil, İran ordusunun en üst düzeydeki bir generaline (Kasım Süleymani) suikast düzenleyerek zaten savaşı başlattı” dedi.

DÜNYA 04.01.2020, 08:09
BM Temsilcisi: ABD savaşı başlattı

İran'ın BM (Birleşmiş Milletler) Daimi Temsilcisi Mecit Takht Ravançi, İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani'nin öldürülmesine karşılık, "çok sert bir şekilde intikam alacaklarını" bildirdi.

Amerikan NBC Ulusal Televizyonuna konuşan İran'ın BM (Birleşmiş Milletler) Daimi Temsilcisi Mecit Takht Ravançi, İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani'nin Irak hükümetinin daveti üzerine Bağdat’ta bulunduğunu ifade ederek, öldürülmesinin uluslararası hukuka aykırı bir eylem olduğunun altını çizdi.

İran'ın BM (Birleşmiş Milletler) Daimi Temsilcisi Mecit Takht Ravançi, “Bu, ABD tarafından yapılan bir saldırganlıktır, silahlı kuvvetlerimizin kıymetli bir generaline (Kasım Süleymani) ne olduğuna kayıtsız kalamayız. Nerede, ne zaman, nasıl, bilmiyorum ama intikamımız çok sert olacak. Kesinlike bir misilleme yapılacak.” diye konuştu.

“Amerika zaten savaşı başlattı”

Aynı gün CNN televizyonuna da mülakat veren İran'ın BM (Birleşmiş Milletler) Daimi Temsilcisi Mecit Takht Ravançi, "ABD ile İran arasında savaşa mı gidildiği" sorusuna ise şu yanıtı verdi:

“Amerika, İran’a karşı sadece ekonomik savaş değil, bunun ötesinde, ülkesinde ve bölgede sevilen, İran ordusunun en üst düzeydeki bir generaline (Kasım Süleymani) suikast düzenleyerek zaten savaşı başlattı. Bu olaya gözümüzü kapatamayız. İran, kendi seçimine göre hareket edecektir.”

İran'ın BM (Birleşmiş Milletler) Daimi Temsilcisi Mecit Takht Ravançi, ABD’nin uluslararası hukuka aykırı haraket ettiğini tekrarlayarak, “ABD yönetimi tarafından yürütülen bu eylemin sonuçları olacak. Gelecekte olacakların tam sorumluluğunu taşımalıdırlar.” şeklinde konuştu. 

Kasım Süleymani'nin öldürülmesi

Dün sabaha karşı İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Komutan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis, Amerikan SİHA'ları (silahlı insansız hava aracı) Bağdat Havalimanı'nda araçlarına düzenlenen saldırıda öldürülmüştü. Pentagon (ABD Savunma Bakanlığı) saldırı emrinin bizzat ABD Başkanı Donald Trump'ın emriyle gerçekleştirildiği duyurulmuştu.

İran'ın dinî lideri Ayetullah Ali Hamaney de ülkede 3 gün ulusal yas ilan ederek, "ABD güçlerine sert karşılık verileceğini" duyurmuştu.

Yorumlar (0)