BM Sudan raporunu paylaştı: Kaç kişi ülkeden ayrıldı?

Sudan’da Hızlı Destek Kuvvetleri ile ordu arasında yaşanan çatışmalar birçok kişinin ölümüne neden olurken insanları yaşadıkları yerlerden de etti. BM Mülteciler Yüksek Komiseri Grandi, Sudanlı vatandaşların Mısır ve Çad sınırını geçtiğini paylaştı.

DÜNYA 24.05.2023, 11:16
BM Sudan raporunu paylaştı: Kaç kişi ülkeden ayrıldı?

Sudan'da süren iç çatışmalar sebebiyle yüz binlerce sivil, evlerini bırakarak bölgeden uzaklaşmak zorunda kaldı. Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, evlerinden ayrılan kişi sayısındaki son durumu paylaştı.

Grandi, ülkede meydana gelen çatışmalar sonucundan 300 binden çok Sudanlının komşu ülkelere gittiğini aktardı.

“Daha fazla kaynağa ihtiyacımız bulunuyor”

Sosyal medya hesabı üzerinden paylaşım yapan Grandi, “300 binden çok kişi Sudan üzerinden komşu ülkelere geçiş yaptı. Büyük bir kısmı son birkaç gün içerisinde Mısır ve Çad sınırını aştı.” Dedi.

Sudan'da oluşturulacak sığınmacı müdahale akışına, bağışçıların desteklerinin yetersiz kaldığına dikkat çeken Grandi, “Mültecilere ev sahipliğinde bulunan ülkelere destek olabilmek adına acil bir şekilde fazla kaynağa ihtiyacımız bulunuyor” şeklinde konuştu.

Ne olmuştu?

15 Nisan günü Sudan'ın başkenti Hartum ve diğer kentlerde, Hızlı Destek Kuvvetleri ile ordu arasında silahlı çatışmalar meydana gelmişti.

HDK ile Ordu arasında "HDK'nın tamamen orduya katılmasını" teklif eden askeri güvenlik reformu hususunda son birkaç aydır ortaya çıkan anlaşmazlıklar yerini çatışmalara bırakmıştı.

Ülke genelinde yaşamını sürdüren vatandaşlara yardımın götürülmesi, çatışmalarda zarar alan temel faaliyetlerin ve altyapının eski durumuna getirilmesini hedefleyen bir haftalık ateşkes, 22 Mayıs günü yürürlüğe sokulmuştu.

Daha öncesinde 7 defa sağlanan ateşkes, defalarca iki tarafça ihlal edilmişti.

Hartum'da insani durum gün geçtikçe kötü bir hale gelirken, siviller daha güvenli olan kentlere gitmeyi sürdürüyor.

Sudan Doktorlar Sendikası, 15 Nisan gününden bu zamana kadar ordu ile HDK arasında devam eden çatışmalarda 863 sivilin yaşamını yitirdiği, 3 bin 531 kişinin ise yaralandığını ifade etmişti.

Yorumlar (0)