BM: Silahlanma yarışı kabus gibi

"Nükleer savaşın kazananı olmaz" diyen Birleşmiş Milletler Silahsızlanma Yüksek Temsilcisi Izumi Nakamitsu, "Sınırsız nükleer silahlanma yarışının ruhu, 1970'lerden sonra ilk kez kabus gibi üzerimize çöküyor" ifadelerini kullandı.

DÜNYA 27.02.2020, 15:22
BM: Silahlanma yarışı kabus gibi

BM (Birleşmiş Milletler) Silahsızlanma Yüksek Temsilcisi Izumi Nakamitsu, sınırsız nükleer yarış ruhunun yeniden hortladığını ve kabus gibi dünyanın üzerine çöktüğünü söyledi. 

Birleşmiş Milletler'den yapılan yazılı açıklamaya göre, BM Silahsızlanma Yüksek Temsilcisi Izumi Nakamitsu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyindeki (BMGK) değerlendirme toplantısında yaptığı konuşmada, toplantı vesilesiyle bugün nükleer silah tehditleriyle nasıl başa çıkılacağını düşünmeye başlayabileceklerini kaydetti.

NPT'nin (Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması) 1970 yılının Mart ayında yürürlüğe girdiğini anımsatan BM Silahsızlanma Yüksek Temsilcisi Izumi Nakamitsu, nükleer silah stoklayan ülkelerin silahsızlanmasını hedefleyen bağlayıcı tek anlaşmanın bu olduğunun altını çizdi.

BM Silahsızlanma Yüksek Temsilcisi Izumi Nakamitsu, konuşmasında, şu ifadeleri kullandı:

"Sınırsız nükleer silahlanma yarışının ruhu, 1970'lerden sonra ilk kez kabus gibi üzerimize çöküyor. Sayılara değil daha sinsi, daha hızlı ve daha hassas silahlara dayalı 'nitelikli nükleer silahlanma' olarak nitelendirilen şeye şahit oluyoruz. Nükleer boyutu olan bölgesel çatışmalar kötüleşiyor ve silahların yayılmasının önlenmesine dair zorluklar azalmıyor."

BM Silahsızlanma Yüksek Temsilcisi Izumi Nakamitsu, özellikle nükleer silahlara sahip ülkeler arasındaki ilişkilerde çatlaklar olduğunu belirterek, sözde "büyük güç yarışının" bugünün düzeni; bölünme, güvensizlik ve diyalog eksikliğinin norm haline geldiğini ifade etti.

Birleşmiş Milletler Silahsızlanma Yüksek Temsilcisi Izumi Nakamitsu, sözlerini şu şekilde tamamladı:

"Son zamanlarda nükleer silahları övme niteliğindeki söylemler tehlikeli ve istikrarsızlaştırıcı. Biz tekrar (eski ABD Başkanı Ronald) Reagan ve (Sovyetler Birliği'nin son lideri Mihail) Gorbaçov'un mantığına geri dönmeliyiz: Nükleer savaşın kazananı olmaz ve böyle bir savaşa girilmemeli."

Nükleer silahlar konusunda 1970 yılının Mart ayından bu yana yürürlükte olan Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması (NPT), yeni silah geliştirilmesini yasaklayarak gelecekte tamamen bu silahların kaldırılmasını hedefliyor.

Yorumlar (0)