BM Sekreteri Guterres'den korkutan uyarı! "Eşi görülmemiş bir açlık kriziyle karşı karşıyayız"

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, "eşi görülmemiş" bir küresel açlık kriziyle dünyanın karşı karşıya olduğu, 2023 yılının bundan çok daha zor geçeceği uyarısını yaptı.

DÜNYA 25.06.2022, 09:31
BM Sekreteri Guterres'den korkutan uyarı! "Eşi görülmemiş bir açlık kriziyle karşı karşıyayız"

Rusya'nın Ukrayna'ya karşı askeri harekatının ardından enerji ve tahıl krizi, karşılıklı yaptırımlarla derinleşmeye devam etti.

“2023 daha da kötü olabilir”

Almanya'da, "Küresel Gıda Güvenliğine Yönelik Çoklu Zorluklara Yanıt" başlığıyla düzenlenen bakanlar konferansına katılan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Eşi ve benzeri görülmemiş bir küresel açlık kriziyle tüm dünya olarak karşı karşıyayız. Ukrayna'da devam eden savaş, yıllardır iklimin bozulması, Kovid-19 gibi problemleri daha karmaşık duruma getirdi." sözlerini kullandı.

Son dönemin en kötü kuraklığının Afrika Boynuzu bölgesinde yaşandığını ifade eden Genel Sekreter, derhal harekete geçilmezse durumun, daha da büyük bir felakete dönüşebileceğini aktardı. Guterres, "Dünya Gıda Programı'na göre son 2 senede, küresel anlamda gıda erişimi problemi yaşayan insanların sayısı iki kat artarak 276 milyona yükseldi. 2022'de birden çok kıtlık ilan edilmesi gibi önemli bir risk var ve 2023 yılı, bundan daha kötü olabilir." sözlerini kullandı.

Rusya'daki üretimin küresel pazara entegre edilmesi

Genel Sekreter Guterres, dünyayı tehdit eden gıda probleminin çözümü konusunda Rusya'nın ürettiği gübre ve gıdayı, dünya pazarlarına tekrar entegre etmek gerektiğini belirterek "Bu anlamda Ukrayna, Türkiye, Rusya, Avrupa Birliği, ABD ve diğerleri ile yoğun temastayım." şeklinde konuştu.

“Enerji ve gübre fiyatları iki kat arttı”

Çiftçilerin maliyetlerinin artmasına dikkat çeken Guterres, “Çiftçilerin temel maliyeti enerji ve gübredir. Geçen yıl gübre fiyatları yarıdan fazla, enerji ise üçte ikiden fazla arttı." sözlerini kullandı.

Guterres, konferanstaki tartışmaların, emtia fiyatlarındaki oynaklıkla mücadele ve küresel gıda piyasalarını istikrara kavuşturmak için bir fırsat oluşturabileceğini söyledi.

Yorumlar (0)