BM, Rusya için toplanacak: Üyeliği askıya alınabilir!

Ukrayna'ya karşı işgal girişimi başlatan Rusya'nın, BM İnsan Hakları Konseyi üyeliğinin askıya alınması için toplantı yapılacak. Peki üyeliğin askıya alınması için kaç oy gerekiyor? Detaylar haberde...

DÜNYA 06.04.2022, 20:58 Hakan Öksüz
BM, Rusya için toplanacak: Üyeliği askıya alınabilir!

Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı işgal girişimi, dünyadan tepkiler almaya devam ediyor. Rusya Devlet Başkanı Putin'in kızlarına kadar ulaşan yaptırımlar, her geçen gün ağırlaştırılıyor. Yaptırımlarla birlikte Rusya'nın ekonomik ve siyasi alanda belinin bükülmesi hedefleniyor. Ticari, siyasi ve ekonomik yaptırımlar sayesinde Rusya, küresel arenadan izole edilmek isteniyor.

Üyelerin en az üçte ikisinin oyu gerekiyor!

Rusya'ya karşı alınan yaptırım kararlarından biri de Birleşmiş Milletler'den geldi. BM Genel Kurulu Başkanı Sözcüsü Paulina Kubiak, "Rusya'nın İnsan Hakları Konseyi üyeliğinin askıya alınması söz konusu. Bunun için yarın oylama yapılacak." dedi. Gelen bilgilere göre ABD'nin baskıları, BM'yi söz konusu oylamaya itti. Rusya'nın üyeliğinin askıya alınması için 193 üyenin en az üçte ikisinin oyuna ihtiyaç duyulacak.

Rusya'nın üyeliğinin askıya alınmak istendiği BM İnsan Hakları Konseyi, 2006 yılında kuruldu. Konseyde yer alan 47 ülke, uluslararası hukuka uygun olmayan durumları takip ediyor. Libya'nın devrik lideri Muammer Kaddafi'nin konsey üyeliği, 2011 yılında askıya alınmıştı.

ABD'li temsilci: "Rusya üye olmamalı, bu ikiyüzlülük olur"

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, benzer bir yaptırımın Rusya lideri Vladimir Putin için de alınması gerektiğini bildirmişti. 

Buça bölgesinde Rus ordusunun yaptığı sivil katliama işaret eden Linda Thomas-Greenfield, "Rusya gibi işgalci bir ülke, bu konseyde yer almamalı. İnsan haklarını güvence altına almak isteyen bir konseyde böyle bir üyenin bulunması ikiyüzlülüktür. Rusya, insan haklarına saygılı değil. Bu, BM'nin kuruluş amacını sekteye uğratıyor." demişti.

Yorumlar (0)