BM, Polonya'yı eleştirdi: 'Çifte standart' tepkisi

Polonya’nın milyonlarca Ukraynalı mülteciye ev sahipliği yaptığını dile getiren Birleşmiş Milletler (BM) Göçmen Hakları Uzmanı Felipe Gonzalez Morales, buna rağmen aynı savaştan kaçan üçüncü ülke vatandaşlarına farklı muamele uygulandığını belirtti.

DÜNYA 29.07.2022, 10:24
BM, Polonya'yı eleştirdi: 'Çifte standart' tepkisi

Belarus ve Polonya’yı ziyaret ederek bir dizi görüşmelerde bulunan BM Göçmen Hakları Uzmanı Felipe Gonzalez Morales, sınır hattındaki son duruma ilişkin önemli mesajlar verdi. Bir basın toplantısı düzenleyerek gazetecilerin sorularını yanıtlayan Morales, Polonya’nın milyonlarca Ukraynalı mülteciye kucak açtığını ancak aynı savaştan kaçan üçüncü ülke vatandaşlarına farklı muamele uyguladığını dile getirdi. 

Polonya’nın ‘mülteci’ politikasını eleştirdi

Basın toplantısında konuşan Morales, “Polonya şu an 2 milyonu aşkın Ukraynalı mülteciyi kabul etmiş durumda. Önemli bir ev sahipliği üstleniyorlar. Ukraynalı mültecilere çalışma izni de veriliyor. Bunun yanı sıra eğitim ve sağlık hizmetinden de faydalanıyorlar. Ancak bu tutumu aynı savaştan Polonya’ya kaçan üçüncü ülke vatandaşları için göremiyoruz. Ortaya çıkan bu çifte standart, mülteciler arasındaki ayrımcılık hissiyatını daha da kuvvetlendirmiştir” diyerek Polonya hükümetinin bu tutumunu eleştirdi. 

“Sınır hattında 19 mülteci hayatını kaybetti”

Belarus-Polonya sınırında insani dram yaşandığını vurgulayan Morales, “Sınır hattındaki durum kaygı verici. Şu ana kadar ne yazık ki 19 insan burada hayatını kaybetti. Birçok mültecinin de hala kayıp olduğunu biliyoruz. Polonya, Ukrayna’dan kaçan bazı mültecileri zorla Belarus’a gönderiyor. Belarus da aynı şekilde bu mültecileri Polonya’ya itiyor. Kısa süre önce Polonya tarafından sınır hattına çelik duvar inşa edildi. Bu bölgeye insani yardım kuruluşlarının dahi girmesi çok zor hale geldi. Bu sebeple mültecilere ulaşım oldukça zorlaşmış durumda. Sınır hattında birçok insan hakları ihlali mevcut” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)