BM'nin açıklaması korkuttu: Fırsatı kaçırdılar!

Birleşmiş Milletler, İspanya'da düzenlenen ve beklentileri kaçırmayan iklim zirvesine ilişkin, uluslararası toplumun iklim değişikliği ile mücadelede önemli bir fırsatı kaçırdığını kaydetti. 

DÜNYA 16.12.2019, 09:42
BM'nin açıklaması korkuttu: Fırsatı kaçırdılar!

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, İspanya'nın başkenti Madrid'de bugün sona eren ve hayal kırıklığına sebep olan iklim zirvesine ilişkin önemli açıklamalar yaptı.

Guterres, "Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Konferansı"nın (COP25) sonuçlarına ilişkin değerlendirmede bulundu. 

Yazılı açıklama yapan Guterres, uluslararası toplumu iklim değişikliğin etkilerini azaltma, mücadele ve adaptasyon için gereken finansmanın sağlanması konusunda yeterince istekli olmamakla eleştirdi. Guterres, uluslararası toplumun iklim değişikliği ile mücadelede önemli bir fırsatı kaçırdığını belirterek, "Pes etmemeliyiz, vazgeçmeyeceğim." ifadelerine yer verdi.

BM Genel Sekreteri Guterres, 2050 yılına kadar bilimin söylediği sıfır karbon salınımı ve küresel sıcaklık artışını 1,5 santigrat derecede tutma amacına ulaşılması için bütün ülkelerin taahhütlerini yerine getirmesi hususunda kararlı bir şekilde çalışacağına dikkat çekti. 

En uzun sürede çıkarılan bildiri

İspanya'nın başkenti Madrid'in ev sahipliği yaptığı "Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Konferansı"nın (COP25) iki gün uzatılan sonuç bildirisinin beklentileri karşılamadığı görüldü. Sonuç bildirisi, "Şili-Madrid Harekete Geçme Zamanı" başlığı altında kabul edildi ve iklim değişikliği zirvesinin 25 senelik geçmişinde en uzun sürede çıkarılan bildirisi olarak kayıtlara geçti.

Ülkelerin iklim değişikliği ile mücadelede ulusal çıkarları doğrultusunda farklı yaklaşımlara sahip oldukları görüldü. Ülkeler, çevresel bütünlük, küresel karbon emisyon miktarının dağılımı ve finansman konularındaki fikir ayrılıklarını çözemedi. 

Piyasa mekanizması hedefi sonuca ulaşamadı

2015 yılında imzalanan Paris Anlaşması, iklim değişikliği ile mücadelede kıstas alınıyor. Bu anlaşmanın 6. maddesinde bulunan, ülkelerin iş birliğini artırmak ve iklim eylemine finansman sağlamak amacıyla piyasa mekanizması kurulması hedefi, zirvede sonuca ulaşamadı. 

İklim zirvesinin sonuç bildirisinde öne çıkan madde, karbon emisyonları miktarının dağılımının azaltılmasına ilişkin ülkelerden 2020 yılında daha geniş taahhütler sunulmasının talep edilmesi oldu.

"Başarısız bir zirve" olarak nitelendirildi

Söz konusu bildiride, Paris Anlaşması gereği 2020 yılında başlayacak eylem planları ile endüstriyelleşme öncesi döneme kıyasla küresel sıcaklık artışının 2 derecenin olabildiğince altında tutulması amacının korunduğu ifade edildi.

Zirve, çevre örgütleri tarafından "beklentilerin gerisinde kalan" ve "başarısız bir zirve" olarak nitelendirildi. Diğer yandan, politikacılar da iklim değişikliğine karşı "uyarıları dikkate almamaları ve harekete geçmemeleri" nedeniyle suçlandı.
 

Yorumlar (0)