BM "İsrail işgali olmasaydı Filistin'de 2 milyon daha istihdam olurdu"

BM: “İsrail işgalinin son 17 yılda Filistin ekonomisine maliyeti 47,7 milyar dolar” açıklamasında bulundu.

DÜNYA 03.12.2019, 02:09 03.12.2019, 02:21
BM "İsrail işgali olmasaydı Filistin'de 2 milyon daha istihdam olurdu"

UNCTAD, İsrail işgalinin Filistin bütçesine zararının 17 yılda 47,7 olduğunu, bunun ise Filistin’in 2017 bütçesininin yaklaşık 3 katına denk olduğunu bildirdi.

Birleşmiş Milletler (BM) Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD), 2000 ila 2017 yılları arasında İsrail işgalinin Filistin bütçesine 47,7 milyar dolarlık zarar verdiğini belirtti.

İşgal olmasaydı şu an Filistin'de 2 milyon kişilik istihdam sağlanacaktı

UNCTAD’ın açıkladığı “İsrail işgalinin Filistin ekonomisine maliyeti: Kamu maliyesi yönleri" başlıklı raporuna göre, Filistin ekonomisi, İsrail işgalinin 47,7 milyar dolarlık zarar verdiği, bu işgal olmasaydı şu an Filistin’de 2 milyon kişilik istihdam sağlanacağını ifade etti.

UNCTAD’ın ekonomi uzmanlarından Mutasim Elagraa, rapora ilişkin yapılan BM Cenevre Ofisi’nde düzenlediği basın toplantısında, işgalin sürmesiyle Filistin ekonomisinin kayıplarının artmaya devam edeceğinin öngörüldüğünü bildirdi.

Filistin geriye yönelik mali kaynaklarını İsrail'den alabilir

Elagraa,  "Son 10 yılda bazı UNCTAD çalışmaları ve raporları Filistin'den İsrail'e mali sızıntıları ele aldı." ifadeleriyle, Filistin ekonomisinin kayıplarının açığa çıkarıldığı ve diğer uluslararası organizasyonların bu durumu sorgulaması için yol açıldığına işaret etti.

Bu sayede de, Filistin devletinin geriye dönük olarak mali kaynaklarının bir kısmını İsrail’den geri alabilmesine ilişkin raporun BM Genel Kurulu’na sunulacağını belirtti.

Yorumlar (0)