BM: Irak'ta 424 gösterici öldü

Birleşmiş Milletler (BM), Irak'ta 1 Ekim'den bu yana devam eden protestolarda 424 kişinin hayatını kaybettiğini, yaklaşık 9 bin kişinin de yaralandığını kaydetti.

DÜNYA 11.12.2019, 23:29
BM: Irak'ta 424 gösterici öldü

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinden (OHCHR) yapılan açıklama uyarınca, BM Irak'a Yardım Misyonu (UNAMI), 5 Kasım-8 Aralık tarihleri arasındaki raporunu açıkladı. 183 farklı kişi ile yapılan görüşmelere dayandırılan rapora göre, söz konusu tarihler arasında Irak'ta 170 kişi yaşamını yitirdi, 2 bin 264 kişi ise yaralandı. 

Ülkede gösterilerin başladığı 1 Ekim'den bu yana da toplamda 424 kişi öldü, 8 bin 758 kişi de yaralandı.

Gerçek sayı çok daha yüksek olabilir

Hükûmetin ve hastanelerin gösterilerde yaralanan veya ölenlere dair resmî istatistiksel verilerini UNAMI ile paylaşmadığı için ölü sayısının çok daha fazla olabileceği düşünülüyor.

Raporda ülkede insan hakları ihlalleri ve istismarlarının devam ettiği hatırlatılırken, güvenlik güçlerinin göstericilere karşı "kanunsuz, uygunsuz ve aşırı güç kullanımının" devam ettiği, tutuklanan kişilere ise kötü muamelede bulunulduğu ve usule ait haklarının ihlal edildiği iddia edildi. 

Başbakan istifa etmişti

1 Ekim'de Irak'ta başlayan hükûmet karşıtı gösteriler sürüyor. Başta başkent Bağdat olmak üzere ülkenin orta ve güney kesimlerindeki kentlerde devam eden gösteriler sırasında, İran'ın ülkedeki nüfuzuna yönelik tepkiler de ifade ediliyor.

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi ise hükûmet karşıtı gösterilere dayanamamış ve 29 Kasım'da istifa etmek zorunda kalmıştı.

Yorumlar (0)