BM ile Rusya'dan ortak basın toplantısı!

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile ortak basın toplantısında konuşan BM Genel Sekreteri Guterres, "Ukrayna'nın egemenlik hakkı ve toprak bütünlüğü ihlâl ediliyor. Bunun BM tüzüğünde yeri yok." dedi. Lavrov ise "Ukrayna, gönderdiğimiz teklifi görmezden geldi. Ukrayna'ya silah sevkîyatı sona ermezse müzakere hayal olur." ifadelerini kullandı.

DÜNYA 26.04.2022, 18:18 Hakan Öksüz
BM ile Rusya'dan ortak basın toplantısı!

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşme yapan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, önemli açıklamalarda bulundu. Ortak basın toplantısı düzenleyen Guterrres, Ukrayna'ya savaş açan Rusya'yı eleştirdi. Bu saldırının BM tüzüğünün yok sayılması anlamına geldiğini kaydeden BM Genel Sekreteri, "Ukrayna'nın egemenlik hakkı ve toprak bütünlüğü ihlâl ediliyor." dedi. 

Moskova'yı ziyaret etme amacının son iki ayda yaşanan insanlık dramına son vermek olduğunun altını çizen Guterres, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile oldukça dürüst bir konuşma yaptıklarını söyledi. Ukrayna topraklarının istila edilmesinin BM tüzüğünde yeri olmadığını kaydeden Guterres, savaşı bir an önce sonlandırmanın iki ulus için de en iyisi olacağını ifade etti.

"İnsani yardım kuralları görmezden geliniyor"

Ukrayna'nın doğusunda çatışmaların şiddetlendiğini söyleyen Guterres, "Bilhassa Donbas bölgesinde durum oldukça ciddi. Ateşkes yapılması gerekiyor. Çağrımızı bir kez daha yineliyoruz. Siviller maalesef yaşamını yitiriyor. İnsani yardım kuralları görmezden geliniyor. Bundan sonraki süreçte işlenecek olası savaş suçları hakkında endişemiz var. Bu savaş suçlarını yargılamak için bağımsız bir soruşturma yürütülmeli." şeklinde konuştu.

Mariupol'den sivillerin çıkarılması gerektiğine işaret eden Guterres, bunun için hazır olduklarını ifade etti.

Lavrov: "BM oylamasındaki kınama kararı, konsensüs ile alınmadı"

BM Genel Kurulu'nun Rusya'yı kınadığını hatırlatan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise söz konusu oylamanın şüpheli yanlarının olduğunu söyledi. Bazı üyelerin kınama kararına katılmadığını ve baskı gördüklerini söyleyen Lavrov, ABD'li yetkilileri işaret etti.

Çocukları ABD'deki üniversitelerde okuyan üyelerin bile tehdit edildiğini söyleyen Sergey Lavrov, "Bu bir abartı değil, gerçek. BM'nin oylamasında konsensüs yoktu. Çok sayıda ülke 'kınama' kararına katılmak istemedi. Eğer BMGK tarafından bir kınama kararı alınacaksa buna herkes katılmalıydı. " ifadelerini kullandı.

"Gönderdiğimiz teklifi görmezden geldiler"

Ukrayna meselesinde kapıları müzakerelere kapatmadıklarını bildiren Sergey Lavrov, "Gönderdiğimiz teklif, Ukrayna lideri Vladimir Zelenski tarafından görmezden gelindi. Müzakerelere olan ilgilerini tamamen kaybettiler. İnsani koridorlara zaten izin veriyoruz. Diğer ülkeler, Ukrayna'ya silah göndermemeli. Yoksa müzakereler asla sonuçlanmaz." dedi.

Yorumlar (0)