BM: İdlib'de binlerce sivil öldürüldü, bu bedel çok fazla!

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen,  2019 yılının Nisan ayından beri 700 bin kişinin yerlerinden edildiğini ve bunun halk için bir felaket olduğunu kaydeden Pedersen, "Bin 500 sivil öldürüldü. Bu bedel, son derece fazla." dedi. 

DÜNYA 24.01.2020, 16:33
BM: İdlib'de binlerce sivil öldürüldü, bu bedel çok fazla!

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Moskova'da görüşmeden önce önemli açıklamalarda bulundu. 

Pedersen, Anayasa Komitesi'nin kurulmasıyla Suriye'deki tarafların ilk kez bir belge üzerinde anlaştığını kaydederek, "Bu belge bir araya gelme ve müzakerenin temelini oluşturuyor. Bu aynı zamanda, taraflar arasında güven ve tarafların birbirini tanıması için de önemli bir yol oluşturdu." dedi. 

"Nüfusun yüzde 50'si evlerini terk etmiş durumda"

Suriye'deki durumun giderek kötü bir hal aldığını belirten Pedersen, "Suriye nüfusunun yüzde 50'si evlerini terk etmiş durumda. Bu insanların evlerine dönebilmelerini sağlayacak koşulları oluşturabilmek istiyoruz." ifadelerini kullandı. 

"Sivil halkın teröre karşı ödediği bedel çok fazla"

Pedersen, İdlib'de istikrarı sağlayacak siyasi sürece ihtiyaç duyulduğunu ifade ederek, "Terörle mücadelede yaşanabilecek zorlukları anlıyoruz ancak şu anda gördüğümüz üzere sivil halkın bunun için ödediği bedel çok fazla. Nisan 2019'dan bu yana 700 bin kişinin yerlerinden edilmesi, oradaki halk için bir felaket. Bin 500 sivil öldürüldü. Bu bedel, son derece fazla." dedi. 

"Teröristlerin kontrol ettiği bölgeler azalmaya devam ediyor"

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye'de sahadaki durumun "iyileştiğini" iddia ederek, "Teröristlerin kontrol ettiği bölgeler azalmaya devam ediyor. Suriye ordusu, Türkiye ve Irak sınırının büyük bölümünde kontrolü sağladı. Hem İdlib hem de ülkenin kuzeydoğu bölgesinde terörist grupların kalıntılarının üstesinden gelme yönündeki çalışmalar devam ediyor." diye konuştu. 

"Önemli sonuçların elde edilmemesini dramatize etmiyoruz"

Teröristlerin söz konusu bölgelerde insani yardım sürecini engellediğini belirten Lavrov, "Suriye Anayasa Komitesi'nin çalışma sürecinde önemli sonuçların elde edilmemesini dramatize etmiyoruz." açıklamasını yaptı.
 

Yorumlar (0)