BM: İdlib'de 3 ayda 830 bir sivil göç etti

Birleşmiş Milletler'den yapılan açıklamada, İdlib kentinde çatışmalar yüzünden son 3 ayda 830 bin kişinin yerinden edildiği bildirildi. İdlib ve Halep'te 72 hastane ve sağlık merkezinin faaliyetlerini durdurmak zorunda kaldığı açıklandı.

DÜNYA 15.02.2020, 09:15
BM: İdlib'de 3 ayda 830 bir sivil göç etti

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye'nin İdlib şehrinde son 3 ayda 830 binden fazla insanın, son 3 günde ise 143 bin Suriyelinin yerinden edildiğini açıkladı.

Günlük basın brifinginde konuşan Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, İdlib, Halep, Sarmin ve Atarib'de süren saldırılar sebebiyle yüz binlerce insanın yerinden edildiğinin altını çizdi. 

Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, evlerini terketmek zorunda bırakılanların yüzde 80'den fazlasını kadınların ve çocukların oluşturduğunu vurgulayarak, ''Aralık ayının başından beri 830 binden fazla insan, son 3 günde ise 143 bin kişi saldırılar sebebiyle yerinden edildi." ifadelerini kullandı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, İdlib ve Halep şehirlerinde salı gününden beri 72 hastane ve sağlık merkezinin faaliyetlerini askıya almak zorunda kaldığını da sözlerine ekledi.

İdlib, en büyük insani felaketlerden birini yaşıyor!

BMGK (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi) üyesi 4 AB (Avrupa Birliği) ülkesi olan Almanya, Fransa, Belçika, ve Estonya ile konseyin eski üyelerinden Polonya tarafından yapılan ortak açıklamada ise İdlib kentinde, Suriye'de iç savaş başladığından bu yana "insan kaynaklı en büyük felaketlerden birinin yaşandığı" vurgulandı.

Milyonlarca kişinin İdlib'de sıkışıp kaldığı, sert kış koşullarında temel barınma, gıda ve su ihtiyaçlarını karşılayamadığına vurgu yapılan açıklamada, özellikle Suriye rejimi ve destekçilerinin sivilleri ve hastaneleri hedef alan sadırılarına derhal son vermesi çağrısında bulunuldu.

1700'den fazla insan öldü

Açıklamada, 2019 yılının Nisan ayından bu yana 1700'den fazla sivilinin saldırılar sebebiyle yaşamını yitirdiği bildirildi.

Suriye'nin kuzeybatısında yer alan İdlib kentinde, neredeyse iç savaşın başından bu yana muhaliflerin ve Beşşar Esed rejimi karşıtı silahlı grupların kalesi niteliğinde bulunuyor.

İç göçle nüfusu 4 milyona ulaşan İdlib kentinin merkezi, 2015 yılında muhaliflerin kontrolüne geçti. İdlib şehri, Beşşar Esed rejiminin en yoğun hedef aldığı bölgelerin başında bulunuyor.

Yorumlar (0)