BM Genel Sekreteri Guterres: Uçurumun kenarındayız

BM (Birleşmiş Milletler) Genel Sekreteri Antonio Guterres, dünya liderlerine koronavirüs salgını ve iklim krizi hususunda, "Tehlike çanlarını çalmak için bugün buradayım. Dünyanın uyanması lazım. Uçurumun kenarındayız." dedi.

DÜNYA 21.09.2021, 18:10 22.09.2021, 13:32
BM Genel Sekreteri Guterres: Uçurumun kenarındayız

BM 76'ıncı Genel Kurulu Görüşmeleri 100'ü aşkın hükümet ve devlet başkanının katılımıyla başladı.

"Dünya tehdit altında"

Dünya liderlerine, "Tehlike çanlarını çalmak için bugün buradayım. Dünyanın uyanması lazım. Uçurumun kenarındayız ve yanlış yöne doğru ilerliyoruz." uyarısıyla konuşmasına başlayan Guterres, "Dünyamız hiç bu denli tehdit altında olmamıştı." dedi.

COVID-19 (yeni tip koronavirüs) salgınından iklim krizine, Etiyopya, Afganistan, Yemen ve diğer ülkelerdeki krizlerden insan hakları ihlallerine, aşı dağıtımındaki eşitsizlikten bilime yönelik saldırılara kadar birçok hususa değinen Guterres, "Dünyanın bazı bölgelerinde son kullanma tarihi geçmiş, kullanılmamış koronavirüs aşılarını çöpte görüyoruz. Bazı ülkelerde aşı bolluğu, diğerlerinde ise tamamen boş raflar. Zengin ülkelerin büyük çoğunluğu aşılandı. Afrikalıların yaklaşık olarak tamamı ise hala ilk dozu yaptırmayı bekliyor." şeklinde konuştu.

Guterres, aşının kısa süre içerisinde bulunduğunu fakat dağıtımdaki eşitsizlikler sebebiyle dünyanın 'etik ve ahlaki manada başarısız olduğunu' dile getirdi. 

"Bu kadar insan açken milyarderler zevk için uzaya gidiyor"

İnsanların, eşitsizlikler karşısında BM ve hükümetler dahil olmak üzere kurumlara güvenini kaybettiğine işaret eden Guterres, "Milyonlar açken milyarderler sırf zevk için uzaya gidiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Yitirilen güvenin tekrar tesis edilmesi gerektiğinin altını çizen Guterres, "BM'nin yeni çağa ayak uydurmasını sağlamamız lazım." dedi.

Yorumlar (0)