BM: Gelişmekte olan ülkeler, uçurumun eşiğinde!

Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşın sonuçlarının küresel olduğunu kaydeden BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Savaştan etkilenenlerin sayısı 1,7 milyara ulaştı. Gelişmekte olan ülkeler uçurumun eşiğinde. Son bir yıldaki fiyat artışları inanılmaz." dedi.

DÜNYA 13.04.2022, 20:00 14.04.2022, 00:49 Hakan Öksüz
BM: Gelişmekte olan ülkeler, uçurumun eşiğinde!

Ukrayna ile Rusya arasında başlayan savaşta 49 gün geride kaldı. Savaş bölgesinde yaşanan acılar, dünya kamuoyunda yankı uyandırmaya devam ediyor. Savaşın neden olduğu yüksek enflasyon ve gaz fiyatlarındaki fahiş artış, bölgede ve dünyada yaşayan çok sayıda kişiyi de etkiliyor.

"Savaşın sonuçları küresel"

Savaşın yol açtığı kötü durumdan bahseden Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, yaklaşık olarak 1,7 milyar kişinin etkilendiğini kaydetti. Savaş nedeniyle gıda ve enerji sistemlerinde büyük aksaklıkların meydana geldiğini aktaran Guterres, "Savaş sadece o bölgeyi etkilemiyor. Sonuçları küresel." dedi.

"Küresel çapta yoksulluk arttı"

Savaş nedeniyle küresel çapta yoksullukta hızlı bir artış meydana geldiğini kaydeden Antonio Guterres, "Özellikle gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerine büyük darbe vuruldu. 1,7 milyar kişi, savaşın neden olduğu yüksek gıda ve enerji fiyatlarından etkileniyor. 36 ülke, Ukranya ile Rusya'dan buğday alıyor. Bu nedenle küresel çapta mısır ile buğday fiyatlarında yüzde 30'luk artış var." diye konuştu.

"Himayecilik yapmamak gerek"

Doğal gaz ve gübre fiyatlarından son bir yılda yüzde 50'lik artış yaşandığını kaydeden Guterres, "Petrol fiyatlarında da yüzde 60'lık artış var. Gelişmekte olan ülkeler uçurumun eşiğinde. Onları bu durumdan kurtarmalıyız. Bunun için ihracat kısıtlmalarının kaldırılması gerekiyor. Himayecilik yapmamak gerek. Bu enerji krizi bize şunu gösteriyor: Bir an önce yenilenebilir enerjiye geçmeliyiz." dedi.

Yorumlar (0)