BM, Esed'in savaş suçu işlediğini açıkladı!

BM Suriye Araştırma Komisyonu Esed'in savaş suçu işlediğini, Rusya'nın ise savaş suçuna yakın eylemlerinin olduğunu duyurdu.

DÜNYA 07.07.2020, 15:17 07.07.2020, 15:28
BM, Esed'in savaş suçu işlediğini açıkladı!

15 Mart 2011 tarihinde başlayan demokrasi gösterilerinin Nisan ayına kadar devam etmesi üzerine Beşşar Esed'in talimatıyla Suriye ordusunun eylem ve ayaklanmaları bastırmak için başlattığı kanlı operasyonların iç savaşa dönüşmesinin üzerinden 9 yıl geçti.

Suriye nüfusunun yüzde 15'inin öldüğü tahmin edilen iç savaşta milyonlarca insan yerlerinden oldu. SCPR'nin (Suriye Politika Araştırma Merkezi) yayınladığı raporda sadece 2011 Mart ile 2016 Şubat döneminde 500 bin insanın yaşamını ytiirdiği, 1.88 milyon insanın ise yaralandığı belirtilmişti.

BM'den 9 yıl sonra "savaş suçu" açıklaması

Yüz binlerce insanın hayatını kaybettiği, milyonlarca insanın ülkesinden kaçmak zorunda kaldığı bu acı 9 yılın ardından Birleşmiş Milletler Suriye Araştırma Komisyonu raporunu açıkladı. Rapora göre Esed savaş suçu işledi. Rusya'nın eylemleri ise savaş suçuna yakın.

Birleşmiş Milletler Suriye Araştırma Komisyonu, Beşşar Esed rejimi güçlerinin İdlib kentinde sivilleri, sağlık kuruluşlarını ve sağlık çalışanlarını kasten vurarak savaş suçu işlediğinin tespit edildiğini açıkladı.

Birleşmiş Milletler Suriye Araştırma Komisyonundan yapılan açıklamada, Rusya'nın ise İdlib kentinde sivil unsurlara yönelik gelişigüzel saldırılar gerçekleştirerek savaş suçuna varan eylemlere imza attığını duyurdu.

Yorumlar (0)