BM, Duhok'taki saldırı için toplandı! "Türkiye'ye suç atılıyor!"

20 Temmuz'da Irak'ın kuzeyinde meydana gelen saldırıda 9 sivil yaşamını yitirdi. Terör örgütü PKK, saldırıdan Türkiye'nin sorumlu olduğunu iddia etti. Konunun araştırılması için toplanan BM Güvenlik Konseyi'nde konuşan Türkiye'nin BM Daimi Temsilciliği Maslahatgüzarı Öncü Keçeli, "Karşılaştığımız ilk karalama kampanyası bu değil. Bazı Iraklı yetkililer, gerilimi artırmak için Türkiye'yi suçluyor. Irak hükümeti, PKK'ya 'terör örgütü' diyemiyor. Üstelik ülkenin kuzeyinde PKK tarafından vergi adı altında haraç toplanmasını engelleyemiyorlar." dedi.

DÜNYA 27.07.2022, 12:38 Hakan Öksüz
BM, Duhok'taki saldırı için toplandı! "Türkiye'ye suç atılıyor!"

Kuzey Irak'ta yer alan Duhok kentinde 20 Temmuz'da meydana gelen saldırıda 9 sivil yaşamını yitirdi. Saldırıyı düzenleyen terör örgütü PKK/YPG, sivil ölümlerinden Türkiye'yi sorumlu tuttu. PKK yandaşı bazı yayın organları, saldırının TSK tarafından gerçekleştirildiğini iddia etti. Bunun üzerine açıklamada bulunan Dışişleri Bakanlığı, iddiaların asılsız olduğunu bildirdi. 

"Gerçeklerin ortaya çıkmasını istiyoruz"

Saldırıya ilişkin gerçeklerin ortaya çıkarılması için toplanan Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, hayatını kaybeden kişilerin aileleri ile Irak hükümetine taziyelerini iletti. Türkiye'nin BM Daimi Temsilciliği Maslahatgüzarı Öncü Keçeli, "Gerçeklerin ortaya çıkması için düzenlenen bu toplantıyı destekliyoruz. Irak'ın egemenliğine verdiğimiz desteği korumayı sürdürüyoruz. Terör örgütleri, Irak'ın toprak bütünlüğünü ihlâl ediyor." dedi.

"Karşılaştığımız ilk karalama kampanyası bu değil"

Türkiye'nin terör örgütleri tarafından karalandığını ve gerçeklerin gün yüzüne çıkmasını istediklerini belirten Keçeli, "Irak hükümetinin egemenliğine saygı duyuyoruz. Yaşana saldırıya dair gerçeklerin ortaya çıkarılması için yapılacak her türlü çalışmaya destek vereceğiz. Irak hükümeti de kendi soruşturmasını yapacaktır. Terör örgütü PKK'nın saldırıdan sorumlu olduğu biliniyor. Buna rağmen Türkiye'ye suç atılıyor. Karşılaştığımız ilk karalama kampanyası bu değil." ifadelerini kullandı.

"Irak hükümeti, ülkenin kuzeyinde kontrolü sağlayamıyor"

Bazı Iraklı yetkililerin Türkiye aleyhinde mesajlar verdiğini hatırlatan Öncü Keçeli, "Siyasi eğilimlerle ilgili olarak bazı Iraklı yetkililerin de bize hak verdiğini belirtmek gerekir. Olumsuz mesaj yayan Iraklı yetkililer, Türk ve Irak halkının arasını bozmaya çalışıyor. Irak'ın toprak egemenliğine duyduğumuz saygı değişmedi. Terör örgütü PKK, bölgede meşru olmayan şekilde vergi topluyor. Aslında haraç kesiyorlar. Bölgedeki binalara PKK'nın paçavraları asılıyor. Irak'ın kuzey bölgesindeki 10 bin kilometrekarelik alan, PKK'nın kontrolünde bulunuyor. Irak hükümeti bu bölgelerde etkisiz." diye konuştu.

"Irak hükümeti, PKK'ya 'terör örgütü' diyemiyor"

Ülkenin kuzeyinde kontrolü sağlayamayan Irak hükümeti nedeniyle bölgenin PKK için güvenli limana dönüştüğüne değinen Keçeli, "Irak hükümetinin buralarda neden otoristesi yok? Sincar Anlaşması yürürlüğe konulamadı. Irak'ın kuzeyindeki Mahmur Kampı, PKK2lı teröristler için güvenli sığınak oldu. Irak Dışişleri Bakanı Fuat Hüseyin, PKK'ya 'terör örgütü' diyemiyor. Oysa bu örgüt 1980'li yıllardan bu yana Türkiye'de yaklaşık 40 bin insanın ölümüne sebep oldu. PKK'yı terör örgütü olarak nitelemeniz için daha ne yapmaları gerekiyor? Irak hükümeti, teröristlerle savaşmak konusunda oldukça isteksiz. Bunu defalarca kanıtladılar." dedi.

Yorumlar (0)