BM'den Türkiye'ye övgü: Önemli bir sorumluluk üstlendiler!

İstanbul'da Birleşmiş Milletler, Rusya, Ukrayna ve Türkiye arasında yapılan "tahıl toplantısı" hakkında konuşan BM Genel Sekreteri Guterres, "Umut ışığı doğdu. Türkiye'ye teşekkür ediyoruz, büyük bir sorumluluk üstlendiler." dedi.

DÜNYA 14.07.2022, 11:38 14.07.2022, 11:46 Hakan Öksüz
BM'den Türkiye'ye övgü: Önemli bir sorumluluk üstlendiler!

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş, bölgedeki ambarlardaki tahılın, uluslararası limanlara sevkiyatını zora sokuyor. Ukrayna'daki depolarda kalan tahılın ihraç edilememesi, küresel çapta yaşanan gıda krizinin derinleşmesine neden oluyor. Bu sorunun çözülmesi için dün İstanbul'da bir zirve yapıldı. Birleşmiş Milletler (BM), Rusya ve Ukrayna heyetlerinin İstanbul'da aynı masa etrafında toplanması, dünya kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Tahıl ticaretinin, İstanbul üzerinden koordine edileceği kaydedildi.

"Türkiye, büyük bir sorumluluk üstlendi"

İstanbul'da gerçekleştirilen toplantıya ilişkin konuşan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Türkiye'nin büyük bir sorumluluk üstlendiğini kaydetti. Sorunun çözümüne ilişkin çabaları nedeniyle Türkiye'ye teşekkür eden Guterres, "İstanbul'da yapılan toplantı, bir umut ışığının doğmasını sağladı." dedi.

"Gıda sistemi büyük bir kriz yaşıyor"

Ukrayna'daki depolarda kalan tahılın, Karadeniz üzerinden dünyaya ihraç edileceğini aktaran Guterres, bunun gıda krizinin çözümü için oldukça önemli olduğunu vurguladı. Ukrayna'daki ürünlerin sevkiyatının güvenli şekilde gerçekleşebilmesi için Türkiye'nin büyük çaba gösterdiğini aktaran Guterres, "Küresel çapta yaşanan gıda krizini hafifletebilmek için bu çok önemliydi. Küresel ölçekte gıda sistemi büyük bir kriz yaşıyor. Bunun çözümü için nihayet somut bir adım atılabildi." ifadelerini kullandı.

"Resmi bir anlaşmaya imza atılmadı"

Ukrayna ve Rusya'dan gelen ürünlerin dünya pazarlarında yer almamasının gıda sisteminin sağlığı için kötü olduğunu kaydeden Guterres, "İstanbul'da bir umut ışığının doğduğunu söyleyebilirim. Hem Rus gübresi hem de Ukrayna tahılı, güvenli şekilde Karadeniz üzerinden dünyaya ihraç edilebilecek. Resmi bir anlaşmaya imza atılmadı ancak önemli bir mesafe aşıldı. Görüşmeler sürecek. Diyalog kurmak, 'çözülemez' denilen sorunları arkamızda bırakmamızı sağlıyor. Büyük olasılıkla önümüzdeki hafta yeni bir toplantı yapılacak." diye konuştu.

Yorumlar (0)