BM'den şikayetlenip askeri üs bastılar!

Kongolu eylemciler, isyancı saldırılarını durdurmak için hiçbir şey yapmadığı gerekçesiyle Birleşmiş Milletler'in üssünü bastı.

DÜNYA 26.11.2019, 10:55
BM'den şikayetlenip askeri üs bastılar!

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin Beni kentinde yaşayan Kongolular, Pazartesi günü "Müttefik Demokratik Güçler" (MDG) isimli isyancı grubun saldırılarını önlemek adına hiçbir şey yapmadığını iddia ettikleri Birleşmiş Milletler (BM) barış güçlerinin bulunduğu üssü bastı ve belediye binasını ateşe verdi.

Beni sakinleri MONUSCO üssünü bastı

MDG güçleri, geçtiğimiz günlerde yaptığı gece baskınında 8 kişiyi öldürmüş, 9 kişiyi kaçırmıştı. Yüzlerce kişi, BM'nin Kongo için görevlendirdiği MONUSCO barış güçlerinin bulunduğu üsse saldırdı, üs baskınında yağma ve araçların yakıldığı görüldü. Kampın, baskından önce terk edildiği açıklandı. Kongo polisi, baskından önce belediye binasının yakıldığını açıkladı.

Beni Polis Güçleri Komutanı Safari Kazingufu, 2 kişinin protesto esnasında öldüğünü açıkladı.

Kongolular BM'den şikayetçi

Protestocular, bölgede insani yardım için bulunan görevliler ve toplum liderleri, BM'nin MONUSCO gücünün başarısızlığı konusunda fikir birliğine sahip. Teddy Kataliko isimli bir sivil toplum lideri, Beni sakinlerinin başarısız MONUSCO güçlerinin çekilmesini istediğini açıkladı. AP'ye konuşan Kasereka Fundi isimli bir eylemci ise "MONUSCO bizi korumak için burada ancak biz ölüyoruz. Turistlere ihtiyacımız yok, evlerine geri dönebilirler" dedi.

Uluslararası Af Örgütü'nün Doğu Afrika direktör yardımcısı Seif Magango da BM ve Kongo güvenlik güçlerinin Beni sakinlerini koruma görevinde tamamıyla başarısız olduğunu dile getirdi.

Baskın sonuç verdi

Image result for congo monusco beni base storm

Ancak eylemcilerin üs baskını, gereken tepkiyi ortaya koymuş gibi duruyor; çünkü Kongo Demokratik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı, BM güçleri ve Kongo ordusunun birleşerek Beni'de gelişmiş bir üs kuracağını ve operasyonların buradan düzenleneceğini açıkladı. Ek olarak MONUSCO da Twitter üzerinden yaptığı açıklamada geçtiğimiz ay Kongo ordusunun MDG'ye düzenlediği saldırılara davet edilmediğini, davet edilmezse kendi başına operasyon düzenleyemeyeceğini açıkladı.

1995'te Uganda'da kurulan MDG, son 5 yılda bin 500'den fazla ölüden sorumlu tutuluyor. MONUSCO'nun 2010 yılında bölgeye görevlendirilmesine rağmen şiddet son bulmuş değil.

Yorumlar (0)