BM'den Rusya'ya misket bombası suçlaması: Kanıt var!

BM Güvenlik Konseyi toplantısında Ukrayna-Rusya savaşına ilişkin bilgilendirmelerde bulunan Rosemary di Carlo, "Rusya, sivil yerleşim bölgelerinde misket bombası kullandı, kanıtlar var." dedi.

DÜNYA 05.04.2022, 22:22 Hakan Öksüz
BM'den Rusya'ya misket bombası suçlaması: Kanıt var!

Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaşın 41'inci günü geride kaldı. Taraflar, İstanbul Dolmabahçe'de müzakere masasına otursa da taleplerini kabul ettiremediler. Rus ordusundan kurtarılan Buça bölgesinde yüzlerce sivilin öldürüldüğü ve toplu mezarlara gömüldüğü söyleniyor. 

BM Güvenlik Konseyi toplantısına videolu bağlantı ile katılan Ukrayna lideri Zelenski, "Hukukun üstünlüğü savunulmuyorsa, BM'yi kapatalım gitsin." şeklinde bir eleştiride bulundu.

"Misket bombası kullanıldı, kanıt var"

Savaş bölgesinden şoke eden iddialar gelmeye devam ediyor. Birleşmiş Milletler (BM), Rusya'nın sivil yerleşim bölgelerinde misket bombası kullandığını duyurdu. BM Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary di Carlo, BM Güvenlik Konseyi toplantısında savaşın son durumuna ilişkin bilgilendirmede bulundu. Di Carlo, 41 günü geride kalan savaşta 1480'den fazla sivilin yaşamını yitirdiğini, 2 bin 195 kişinin yaralandığını bildirdi.

"Her iki ordunun mensuplarına da tecavüz suçlaması var"

Toplantıda Rusya'nın en az 24 kez misket bombası kullandığını kaydeden Rosemary di Carlo, bunun kanıtlarının bulunduğunu belirtti. Sivillere karşı tecavüz suçu işlendiğine dair çok sayıda şikayet geldiğini aktaran di Carlo, "Her iki ordunun mensupları da bu konuyla ilgili suçlanıyor." dedi. 

Mariupol bölgesinin cehennem gibi olduğunu belirten BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths, "Ukrayna vatandaşlarının yüzde 25'i ülkeden ayrıldı." bilgilendirmesinde bulundu.

Yorumlar (0)