BM'den Rusya ve Ukrayna'ya "acil" ateşkes çağrısı: "Nükleer savaş olasılığı..."

Yaklaşık bir aydır süren Rusya-Ukrayna savaşına yönelik herhangi bir yaptırım kararı almadığı için eleştirilerin odağına yerleşen Birleşmiş Milletler'den açıklama geldi. Acil insani ateşkes çağrısında bulunan BM Genel Başkanı Guterres, "Nükleer savaş olasılığını düşünmek bile istemiyoruz." dedi.

DÜNYA 28.03.2022, 21:05 28.03.2022, 21:16 Hakan Öksüz
BM'den Rusya ve Ukrayna'ya "acil" ateşkes çağrısı: "Nükleer savaş olasılığı..."

Rusya ile Ukrayna arasında patlak veren savaş, bir ayı aşkın süredir devam ediyor. Savaşın sona erdirilmesi adına somut bir girişimde bulunmayan Birleşmiş Milletler (BM), bir süredir eleştirilerin odağında yer alıyordu. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, bir aydır devam eden savaşa ilişkin değerlendirmesini nihayet yaptı.

"Savaş, gıda ve enerji fiyatlarını artırdı"

Açıklamalarını BM Genel Merkezinde yapan Guterres, "Savaş, binlerce insanın canına mâl oldu. 10 milyon kişi evsiz kaldı. Ukrayna'nın altyapıları sistematik olarak yok edildi. Savaşın yarattığı ortam, küresel çapta gıda ve enerji fiyatlarında hızlı bir artışa yol açtı." ifadelerini kullandı. Savaş durumunun içinden çıkılmaz bir hâl aldığına değinen Guterres, "Bu trajedi gittikçe büyüyor. İnsani yardımlar, bunun çözümü olmayacak. Siyasi müzakereler yapılmalı. Acil olarak insani ateşkes çağrısında bulunuyorum" diye konuştu.

"Nükleer savaş olasılığını düşünmek bile istemiyoruz"

İki ülke arasında insani ateşkese varılmasının yollarını aradıklarını kaydeden Guterres, "Çatışmaların sona erdirilmesi son derece önemli. Böylece temel insani yardımlar, bölgeye ulaştırılabilir. Bu yardımlar, milyonlarca kişinin hayatını kurtaracaktır. Nükleer, biyolojik ya da kimyasal savaş olasılığını düşünmek bile istemiyoruz." ifadelerini kullandı.

Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaş, dünya gündeminde geniş yankı uyandırıyor. Sanat, spor ve siyaset dünyasının ünlü isimleri, ateşkes yapılması için her iki ülkeye çağrıda bulunuyor. Kripto paralar üzerinden Ukrayna'ya yapılan yardımlarda da son dönemde artışların görüldüğü ifade ediliyor. Hesapları dondurulan Rus milyarderler ise kripto piyasası üzerinden finansman bulmaya çalışıyor. Savaş sadece sahada değil, onlarca değişik mecra üzerinde sürdürülüyor.

Yorumlar (0)