BM'den Rusya kararı: Üyelikten atıldı!

BM Genel Kurulu, Ukrayna'ya savaş açan Rusya hakkındaki kararını açıkladı. Rusya, İnsan Hakları Konseyi üyeliğinden çıkarıldı.

DÜNYA 07.04.2022, 19:07 07.04.2022, 19:34 Hakan Öksüz
BM'den Rusya kararı: Üyelikten atıldı!

Ukrayna'yı işgal eden Rusya'nın, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi üyeliğinden çıkarılmasına ilişkin toplantıda karar belli oldu. Ukrayna'yı işgal eden Rusya, BM Genel Kurulu tarafından BM İnsan Hakları Konseyi üyeliğinden çıkarıldı.

Rusya aleyhine 93 ülke oy verdi!

Rusya'nın Ukrayna'da gerçekleştirdiği belirtilen savaş suçları, BM Genel Kurulu'nun olağanüstü toplantı yapmasına neden oldu. Buça'da yüzlerce sivilin katledilmesi, Rusya'nın BM İnsan Hakları Konseyi üyeliğinin tartışılmasına yol açtı. 

Rusya'nın konsey üyeliğinden çıkarılması, 193 üye tarafından oylandı. Rusya lehine 24 ülke, aleyhine ise 93 ülke oy verdi. 58 ülkenin ise çekimser kaldığı belirtildi.

Ukrayna temsilcisinden Titanik benzetmesi!

Oylama başlamadan konuşma yapan Ukrayna'nın BM Daimi Temsilcisi Sergiy Kyslytsya, "Bu konsey, ünlü batan gemi Titanik'e benziyor. Rusya'nın üyeliği askıya alınmazsa batacak." dedi. Rusya'nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Gennady Kuzmin ise kendilerine yönelik "sivil katliamı" iddialarının asılsız olduğunu bildirdi.

2011'de Libya üyelikten çıkarılmıştı!

2006 yılında kurulan BM İnsan Hakları Konseyi toplamda 47 üyeye sahip. İnsan Hakları Konseyi üyeliği, BM üyesi olan ülkeler tarafından seçiliyor. Bir ülkenin üyelikten çıkarılması için 193 üyenin en az üçte ikisinin oyuyla mümkün hale geliyor. 

BM İnsan Hakları Konseyi üyeliğinden çıkarılan son ülke Libya olmuştu. O yıl Libya'nın başında, daha sonra linç edilerek öldürülecek olan Muammer Kaddafi bulunuyordu.

Yorumlar (0)