BM'den Libya mesajı: İzin veremeyiz!

BM Genel Sekreteri Gutteres, "Libya'da kötüye gidiş sarmalının önüne geçmemiz lazım. 170 binden fazla kişi zorla yerinden edildi, 116 bin çocuk temel insan hakkı olan eğitimden mahrum bırakıldı." dedi.

DÜNYA 19.01.2020, 23:15
BM'den Libya mesajı: İzin veremeyiz!

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Gutteres, "Libya'da tüm ülkeyi saracak bir iç savaşı engellemek için şimdi acilen ve kararlı bir şekilde harekete geçmeliyiz." diye konuştu. 

"Libya'da kötüye gidiş sarmalının önüne geçmemiz lazım"

Libya'da kalıcı ateşkes ve siyasi sürecin başlatılması amacıyla Berlin'de yapılan uluslararası konferansın açılış konuşmasını yapan Gutteres, "Burada aciliyet gerektiren bir husus için topladık. Libya'da kötüye gidiş sarmalının önüne geçmemiz lazım." ifadelerini kullandı.

Bir yıl önce uluslararası toplumun desteğiyle Libya halkının siyasi sürece yaklaştığını hatırlatan Gutteres, nisan ayında "umutların suya düştüğünü" ve başkent Trablus'taki çatışmanın binlerce kişinin ölmesine ve yaralanmasına neden olduğuna işaret etti.

Libya'da uluslararası insancıl hukukun defalarca ihlal edildiğini belirten Gutteres, "170 binden fazla kişi zorla yerinden edildi, Trablus'ta 220 okul kapatılarak 116 bin çocuk temel insan hakkı olan eğitimden mahrum bırakıldı." dedi.

"Bu korkunç durumun sürmesine izin veremeyiz"

Sığınmacı merkezlerinde tutsak kalmış mülteci ve göçmenlerin de korkunç koşullar altında yaşadığına değinen Gutteres, "Bu korkunç durumun sürmesine izin veremeyiz." ifadesini kullandı. 

Libya'nın yabancı aktörlerin de dahil olmasıyla birlikte derin ve yıkıcı bir çatışmaya sürüklendiğini kaydeden Gutteres, "Açık bir şekilde bölgesel gerginliğin artma riskiyle karşı karşıyayız." dedi.

Yorumlar (0)