BM'den "katil prensler" raporu!

BM'nin Yemen ile ilgili hazırladığı raporda katil prenslerin savaş suçu işlediklerine dair delillerin bulunduğu belirtildi.

DÜNYA 09.09.2020, 15:33 10.09.2020, 14:30
BM'den "katil prensler" raporu!

İşgalci, sömürgeci ve cuntacı ülkelerden rol çalarak büyük şeytan karakterini oynayan, Ortadoğu'yu cehenneme çeviren, 15 Temmuz dâhil birçok kirli organizasyonların içinde yer alan, Türkiye'ye karşı her cephede kol kola giren, Cemal Kaşıkçı gibi sayısız gizemli cinayetlere isimleri karışan katil veliaht prenslerin Yemen ile ilgili BM tarafından hazırlanan raporda "savaş suçu işlediklerine dair deliller" bulunduğu belirtiliyor.

BM (Birleşmiş Milletler) öncülüğünde oluşturulan Uluslararası Yemen Heyeti, iç savaş hüküm sürdüğü ve büyük çatışmaların yaşandığı Yemen'de Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri birlikleri başta olmak üzere tüm tarafların uluslararası insan haklarını açık bir şekilde ihlal ettiğini ve tarafların savaş suçu işlediğini, bu suçların da makul delillerinin bulunduğunu kaydetti.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyince 2017 yılı sonlarına doğru Yemen'deki insan hakları ihlallerinin incelenmesi amacıyla kurulan 3 kişilik heyetin üçüncü raporu da yayımlandı.

55 sayfalık rapor, Temmuz 2019-Haziran 2020 tarihleri arasında Yemen'de yaşanan olayları içeriyor. Rapor, 29 Eylül'de Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyinin 45'inci oturumunda okunacak.

Raporda en çarpıcı bölüm ise Yemen iç savaşına katılan ve uluslararası koalisyonun büyük bölümünü oluşturan Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri içindeki subay ve askerlerin çok sayıda savaş suçu işlediği bilgileri.

2138 çocuk hayatını kaybetti

Raporda, Yemen iç savaşında belirlenebildiği kadarıyla şu ana kadar 112 bin kişinin hayatını kaybettiği, bunlardan 12 bininin sivil olduğu vurgulanıyor.

OHCHR (Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği) Ofisi ise Mart 2015-Haziran 2020 tarihleri arasında 2138'i çocuk, 933'ü kadın olmak üzere toplam 7825 sivilin çatışmalarda öldürüldüğünün ve 12 bin 416 sivilin de yaralandığının belgelendirildiğini bildirdi.

BAE'nin askeri hamleleri teker teker anlatıldı

Yemen'de BAE'nin askeri varlığının sürdüğü kaydedilen raporda, BAE hava kuvvetlerinin saldırılarının da devam ettiğinin altı çizildi. 

Rapora göre BAE'nin Yemen'deki askerî hareketliliği şu şekilde:

-BAE'nin Yemen'de 15 binden fazla askerle 15 görev gücüne katıldı.
-BAE Hava Kuvvetleri 130 binden fazla hava sortisi gerçekleştirdi.
-BAE uçakları 500 binden fazla uçuş saati yaptı.
-BAE Deniz Kuvvetleri 50'den fazla savaş gemisiyle, 3 binden fazla askerle, 1000'den fazla deniz misyonunu barındıran 3 deniz görev gücüne katıldı.

Suudi Arabistan da savaş suçu işledi

Raporda, Suudi Arabistan ordusuna "sivillerin öldürülmesi, yaşamdan mahrum bırakma, keyfi tutuklama, cinsel şiddet, işkence, zalimane veya insanlık dışı muamele, adil yargılamanın engellenmesi ve insanların haysiyetine hakaret" gibi suçlamalar yöneltiliyor. 

Raporda Yemen hükümeti ile Suudi Arabistan'ın 15 yaş altındaki çocukları temel hak ve özgürlüklerinden mahrum ettiği, aktif savaşçı olarak kullandığı belirtiliyor.

Olay

Uzun yıllar siyasi istikrarsızlığın hakim olduğu Yemen'de, İran destekli Husiler, 2014 yılının Eylül ayından bu tarafa Sana ile bazı bölgelerde kontrolü elinde tutuyor.

Suudi Arabistan öncülüğünde ve BAE destekli koalisyon güçleri ise 2015 yılının Mart ayından bu tarafa Husilere karşı Yemen hükümetini her türlü destekliyor.

Yorumlar (0)