BM'den Kabil Havalimanı kararı

BMGK (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi), ABD'nin Afganistan'dan çekilmesinin akabinde Kabil'deki Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı'nın 'güvenli ve hızlı bir şekilde tekrar açılması' istenen kararı kabul etti.

DÜNYA 30.08.2021, 23:11
BM'den Kabil Havalimanı kararı

ABD, İngiltere ve Fransa tarafından BMGK'ye iletilen ve Afganlar ile ülkedeki bütün yabancıların güvenli bir şekilde hava ve kara yolu ile ülkeden ayrılmalarına müsaade edilmesi çağrısı yapan karar, oylamaya sunuldu.

Karara 13 ülke tarafından destek verilirken, Çin ve Rusya çekimser yönde oy kullandı.

BMGK'de bir kararın kabul görmesi için 15 üyeden en az 9'unun lehte oy vermesi ve daimi üyeler Rusya, ABD, Çin, Fransa ve İngiltere'den herhangi birinin veto yetkisini kullanmaması gerekiyor.

"Güvenli ve hızlı bir şekilde tekrar açılsın"

BMGK, söz konusu kararda, ABD'nin Afganistan'dan tahliyeleri tamamlamasının akabinde Kabil'deki Hamid Karzai Uluslarararası Havaalanı'nın 'güvenli ve hızlı bir şekilde tekrar açılması'nı talep etti.

Kararda, "Kabil Havaalanı'nın ve çevresinin güvenli ve hızlı bir şekilde tekrar açılmasını sağlamak için her türlü gayret gösterilmelidir." ifadeleri kullanıldı.

İnsani yardım çağrısı

Kabil'de 26 Ağustos tarihinde meydana gelen ve DEAŞ/Horasan'ın üstendiği havaalanı yakınlarındaki terör saldırısının güçlü bir şekilde kınandığı kararda, Afganistan topraklarının teröristleri barındıran, herhangi bir ülkeyi tehdit eden ya da diğer ülkelere terör saldırısı düzenlemek için kullanılan bir yer haline dönüşmemesi istendi.

BM'nin ve diğer yardım kuruluşlarının insani yardımları sürdürebilmesi için engelsiz ve güvenli erişim sağlanması çağrısında da bulunulan kararda, özellikle çocuk, kadın ve azınlıkların insan haklarına saygı duyulması ve kapsayıcı, müzakere edilmiş bir siyasi çözüm hedeflenmesi talep edildi.

Yorumlar (0)