BM'den İsrail'e uyarı: Bu tehlikeli yoldan dön!

BM (Birleşmiş Milletler) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, İsrail'in Batı Şeria'daki bazı bölgeleri ilhak etme planının "yasa dışı" olduğu uyarısında bulundu.

DÜNYA 29.06.2020, 14:11
BM'den İsrail'e uyarı: Bu tehlikeli yoldan dön!

Yazılı açıklama yapan BM (Birleşmiş Milletler) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, İsrail'in Batı Şeria’daki yasa dışı ilhak planlarının durdurulması gerektiğini kaydederek, ilhak planlarının Filistinliler aleyhinde insan hakları üzerinde yıkıcı etkisi olacağını vurguladı.

İsrail'in ilhak planlarına ilişkin "yasa dışı" tanımını kullanan BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, İsrail'in kendi gerçek yetkililerini, yasaları, uluslararası hukuku ve dünyadaki çağrıları dikkate alarak ilhak planından vazgeçmesi gerektiğini kaydetti. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet İsrail’e seslenerek, “Bu tehlikeli yoldan dön!” dedi.

Yasa dışı ilhakın neticelerinin öngörülemeyeceği uyarısında bulunan Michelle Bachelet, bunun sadece Filistinliler için değil İsrailliler ve bölge için de yıkıcı sonuçları olacağını söyledi.

Yasa dışı ilhak planlarının bölgedeki kalıcı barış gayretlerine "ciddi hasar" vereceğinin altını çizen BM (Birleşmiş Milletler) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, Batı Şeria’daki ilhak edilecek bölgelerde yaşayan Filistinlilerin eğitim ve sağlık gibi temel hizmetlere erişimlerinin çok daha zor hâle geleceğini ifade etti.

Hâlihazırdaki Yahudi yerleşim birimlerinin de uluslararası hukuku çiğnediğini hatırlatan BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, ilhak planları ile birlikte yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinin genişleyeceğini, bu yasa dışı hamlenin iki toplum arasında gerilimi çok daha fazla artıracağını dile getirdi.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet yazılı açıklamasını şu şekilde sonlandırdı:

“Yasa dışı ilhak, İsrail'in işgalci bir güç olarak uluslararası hukuktan doğan yükümlülüklerini değiştirmeyecektir. Aksine iki devletli çözüm umutlarını derinden yaralayacaktır. İsrail’in bu büyük hatadan geri dönmek için hâlâ zaman var”.

Yorumlar (0)