BM'den deprem mesajı: Türkiye'ye destek sürmeli

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Laerke, "Türkiye için başlatmış olduğumuz acil durum kampanyası için destek çağrısında bulunuyorum." şeklinde konuştu.

DÜNYA 31.03.2023, 15:41 01.04.2023, 17:15
BM'den deprem mesajı: Türkiye'ye destek sürmeli

Türkiye 6 Şubat tarihinde yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerin sonrasında yaralarını sarmaya çalışıyor.

Birçok ülke ilk andan itibaren Türkiye ile bir dayanışma sergiledi.

Birleşmiş Milletler'den Türkiye açıklaması

BM, depremler sonrasında Türkiye için başlatılmış olan acil durum çağrısına dair destek talebini yineledi.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Jens Laerke, düzenlediği basın toplantısında yapmış olduğu konuşmada, Türkiye'de 6 Şubat tarihinde yaşanan depremlerde 9 milyon kişinin doğrudan etkilendiğini ve 3 milyon kişinin ise yerinden olduğunu kaydetti.

"Acil durum kampanyası için destek çağrısında bulunuyorum"

Laerke, "Konuşmanızda Türkiye'deki depremler sonrasında bugüne dek vermiş olduğunuz desteklerden bahsettiniz. Bir sonraki adımınız ne olacak? Yakın gelecekte nasıl destekler vermeyi planlıyorsunuz?" sorusunu şöyle yanıtladı:

Şu anda insani acil durum dediğimiz kademedeyiz. Hayatta kalanların neye ihtiyaçlarının olduğunu tespit etmeye ve depremden kurtulanları nasıl destekleyebileceğimize ilişkin çalışıyoruz. Bunun için de yaklaşık olarak 3 aylık bir zaman dilimimiz bulunuyor.

Bu projelere hayata geçecek ancak sonrasında da devam edecek. Bundan dolayı Türkiye için başlatmış olduğumuz acil durum kampanyası için hala destek çağrısı yapıyorum.

"4,1 milyon kişiye ulaşabildik"

Laerke, Birleşmiş Milletler kuruluşlarıyla insani yardım ortaklarının bugüne dek 4,1 milyon kişiye ısıtıcı ve gıda gibi temel ev eşyalarının yanında kıyafet de ulaştırdığını söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

"Yaklaşık olarak 3 milyon kişiye acil gıda yardımı götürüldü. 700 binin üzerinde kişiyeyse çadır, branda ve onarım aletleri de dahil olmak üzere yaşam alanlarının iyileştirilmesi yönünde destek verildi.

Bununla beraber 1,6 milyon kişiye sanitasyon, su ve hijyen yardımı yapıldı ve 1 milyon litreye yakın da içme suyu ulaştırıldı.

İlk sıralardaki 5 bağışçı

Türkiye Sağlık Bakanlığı'na toplamda 4,6 milyon doz aşı, 16 mobil sağlık kliniği ile üreme sağlığıyla travma tedavisi için tıbbi malzeme ve ilaç desteği sağladıklarının altını çizen Laerke, bütün yardımların Türk hükümeti liderliğindeki mücadeleyi desteklemek maksadıyla yapıldığını aktararak sözlerine şöyle devam etti:

"Birleşmiş Milletler'in Türkiye'deki depremler için 16 Şubat tarihinde başlatmış olduğu 1 milyar dolarlık acil yardım çağrısına bağışçılarımızın da yaptığı destekle bugüne dek 268 milyon dolarlık katkı oldu.

İlk sırada olan 5 bağışçı Kuveyt, Amerika Birleşik Devletleri, BM'nin Merkezi Acil Durum Fonu, Avrupa Komisyonu ve Suudi Arabistan oldu.

7 milyar euro taahhüt edildi

Laerke, Türkiye'de yer alan deprem bölgelerinde tekrar yapılanma aşamasına girildiğinin altını çizerek 20 Mart tarihinde Belçika'nın başkenti Brüksel'de yapılan Uluslararası Bağışçılar Konferansı'nda bunun için 7 milyar euro taahhüt edildiğini kaydetti.

Yorumlar (0)