BM'den ateşkes çağrısı: Yemen'de felaket kapıda

Yemen'de 6 aylık ateşkes döneminin ardından İran destekli Husiler ile hükümet kuvvetleri arasındaki çatışmalar, 2 Ekim'de yeniden başlamıştı. BM İnsani İşler Yetkilisi Reena Ghelani, Yemen nüfusunun yarısının açlık tehlikesiyle yüzleştiğini söyledi. BM Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg ise limanlara yapılan saldırılar nedeniyle Yemen'in petrol ihracatından elde ettiği gelirin sıfırlandığını bildirdi.

DÜNYA 23.11.2022, 11:16 23.11.2022, 11:24 Hakan Öksüz
BM'den ateşkes çağrısı: Yemen'de felaket kapıda

Arabistan Yarımadası'nda bulunan Yemen'de gerilim dinmek bilmiyor. 2014 yılının eylül ayında başkent Sana'nın yanı sıra bazı bölgeleri ele geçiren İran destekli Husiler, çatışmaları körükledi. Mart 2015'te harekete geçen koalisyon güçleri, Husilere karşı Yemek hükümetini destekliyor. Koalisyon kuvvetlerinin başını Suudi Arabistan çekiyor.

Ateşkes, 6 ay sürmüştü

Yıllarca süren çatışma ortamı, bu yılın nisan ayında sona erdi. Yemen hükümeti ile Husiler arasında çatışmaların 2 ay boyunca durdurulması için anlaşmaya gidildiği duyuruldu. Söz konusu ateşkese ilişkin duyuru, BM Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg'den geldi. İki aylık sürenin dolmasının ardından iki kez uzatılan ateşkes, 6 ay devam etti.

Çatışmalar 2 Ekim'de yeniden başladı

2 Ekim günü saat 19.00'da sona eren ateşkesin ardından çatışmalar başladı. Özellikle Marib ve Taiz gibi bölgelerde Husiler ile hükümet kuvvetleri arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Yetkilisi Reena Ghelani, söz konusu çatışmaların son durumuna ilişkin BM Güvenlik Konseyinde (BMGK) açıklamalarda bulundu.

Ghelani: "17 milyonluk Yemen, ciddi bir gıda krizinin eşiğinde"

Yemen'de yeniden patlak veren çatışmalar nedeniyle ülkenin eski durumuna döneceğini belirten Ghelani, "Yemen'de yaşayan insanların hayatları parçalandı. Bu insanların normal bir hayat sürebilmesi için çatışmalar durmalı. Ülke nüfusunun yarısından fazlası açlıkla karşı karşıya. 17 milyonluk Yemen, ciddi bir gıda krizinin eşiğinde." dedi.

Grundberg: "Limanlara yapılan saldırı, petrol ihracat gelirlerini sıfırladı"

Yemen'deki mevcut duruma dair konuşan BM Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg ise, "İran destekli Husiler, Şebve ile Hadramevt'teki petrol limanlarına saldırdı. Bu saldırılar, Yemen'in petrol ihracatından elde ettiği geliri sıfırlamış oldu. Dabbe Petrol Limanı'na yönelik saldırı, Yemen ekonomisi için kötü sonuçlar doğuracak. Taraflar arasındaki ateşkesin yenilenmesi şart." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)