BM'de "nükleer silah" oturumu: Soğuk Savaş'tan beri en riskli dönem

Putin'in Belarus'a "taktik nükleer silah" yerleştirme planı hakkında konuşan BM Silahsızlanma Yüksek Temsilcisi Izumi Nakamitsu, "Soğuk Savaş döneminden beri nükleer silah kullanılma riskinin bu kadar fazla olduğu bir dönem yaşamamıştık." dedi.

DÜNYA 31.03.2023, 22:25 03.04.2023, 09:26 Hakan Öksüz
BM'de "nükleer silah" oturumu: Soğuk Savaş'tan beri en riskli dönem

Birleşmiş Milletler (BM) Silahsızlanma Yüksek Temsilcisi Izumi Nakamitsu, BM Güvenlik Konseyi'nde gerçekleştirilen "Uluslararası Barış ve Güvenliğe Yönelik Tehditler" başlıklı oturumda söz aldı. Nakamitsu, Rusya'nın Belarus'a yerleştirileceğini açıkladığı taktik nükleer silah planı hakkında konuştu. 

Rusya lideri Putin'in 25 Mart'ta yaptığı konuşmanın korkunç olduğunu vurgulayan Nakamitsu, "BM üyesi bütün ülkeler, gerginliği tırmandıracak adımlar atmaktan kaçınmalı. Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması (NPT), Rusya dahil bütün BM üyelerinin uyması gereken yükümlülüklerden bahsediyor. Bu anlaşma sayesinde nükleer silah kullanımı kısıtlanıyor." dedi.

Nakamitsu: "Soğuk Savaş döneminden beri en riskli dönem"

Soğuk Savaş döneminden beri "nükleer silah kullanılma riskinin" en yüksek olduğu dönemde yaşadıklarını kaydeden Nakamitsu, "Ukrayna'daki mevcut durum ve Rus yetkililerden gelen açıklamalar, her geçen gün endişelerimizi güçlendiriyor." açıklamasında bulundu.

Robert Wood: "Ukrayna'da meşru zemin bulamadılar"

Ukrayna'daki savaşın meşru bir zemininin bulunmadığını kaydeden Büyükelçi Robert Wood, ABD Daimi Temsilciliği adına konuştu. Putin'in, Belarus'a "taktik nükleer silah" yerleştirme kararının daha fazla istikrarsızlığa yol açacağını belirten Wood, "Bu karar, BM Şartı'na açıkça aykırı. Ukrayna'da meşru bir zemin bulamayınca böyle yollara sapıyorlar." ifadelerini kullandı.

Rusya temsilcisi Nebenzia: "Bütün kötülüklerden biz sorumlu değiliz"

Batılı ülkelerin eleştirilerine tepki gösteren Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, "Bizi haksız yere suçluyorsunuz. Bütün kötülüklerden Rusya'nın sorumlu olduğuna yönelik söylemleri bırakmanız gerekiyor. Herhangi bir yükümlülüğü görmezden geliyor değiliz." dedi. 

Ukrayna cephesi: "Nükleer silahsızlanma mimarisini tepetaklak ediyorsunuz"

Ukrayna'nın BM Daimi Temsilcisi Sergiy Kyslytsya da buna yanıt olarak, "Rusya, Belarus kararıyla nükleer silahsızlanma mimarisini tepetaklak etmeye hazırlanıyor." diye konuştu.

Yorumlar (0)