BM, Covid-19 kararını böyle aldı!

Yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı küresel dayanışma kararı Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda kabul edildi.

DÜNYA 03.04.2020, 06:59
BM, Covid-19 kararını böyle aldı!

BM (Birleşmiş Milletler) Genel Kurulu, Covid-19 (yeni tip koronavirüs) pandemisine (küresel salgın) karşı küresel dayanışma ve uluslararası iş birliğinin artırılması çağrısı yapan kararı, oy birliğiyle onayladı.

İsviçre, Norveç, Endonezya, Singapur, Gana ve Lihtenştayn tarafından hazırlanan ve 193 üyeli Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda 188 ülkenin sponsor olduğu karar, oy birliğiyle geçti.

İlk Birleşmiş Milletler kararı

Covid-19 pandemisine karşı küresel dayanışma ve uluslararası iş birliğinin artırılması çağrısı yapan karar, yeni tip koronavirüs salgınına ilişkin alınan ilk Birleşmiş Milletler kararı olma özelliği taşıyor. 

BM toplanmadan karar aldı

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını sebebiyle toplanamayan Birleşmiş Milletler Genel Kurul'da, oylama da yeni kurallar çerçevesinde yapıldı.

Tasarı sunulduktan sonra perşembe yerel saat ile 18.00'e kadar ülkelere itiraz etme süresi tanındı. Tanınan hakkın dolmasının ardından hiçbir itiraz olmaması üzerine, karar oy birliğiyle kabul edilmiş oldu ve yürürlüğe girdi.

Yeni tip koronavirüsün toplumlar üzerindeki yıkıcı etkisine ve ekonomi, küresel seyahat ve ticareti ciddi bir şekilde aksatmasına vurgu yapılan kararda, yoksul ve salgından en fazla etkilenen ülkelere yardım edilmesi gerektiğinin de altı çizildi. 

Yeni tip koronavirüs küresel salgınına karşı küresel dayanışma ve uluslararası iş birliğinin artırılması çağrısı yapan kararda ayrıca Covid-19 ile mücadelede her türlü ayrımcılık, ırkçılık ve yabancı düşmanlığına karşı çıkılması ve insan haklarına saygı gösterilmesi gerektiği vurgulandı.

Rusya'nın "ticaret savaşları bitsin" çağrısı reddedildi

Diğer taraftan Rusya'nın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na sunduğu koronavirüs salgınının yol açtığı zorluklar karşısında ticaret savaşlarına son verilmesi ve BMGK (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi) onayı olmadan ülkelerin tek taraflı yaptırım kararı almaması çağrısının yapıldığı tasarısı ise reddedildi.

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgilere göre karara Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Avrupa Birliği (AB) ve Ukrayna itiraz etti. 

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yeni tip koronavirüs salgını yüzünden oylama yapılamadığı için tasarılar yeni belirlenen kurallara göre ancak oy birliğiyle kabul edilebiliyor.

Yorumlar (0)