BM çocuk haklarına ilişkin ‘utanç listesine’ İsrail’i almadı!

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres’in çatışma bölgelerinde yaşayan çocuklara ilişkin bugün yayınlamış olduğu raporda çocuk haklarını ihlal eden ülkeler listesine Suudi Arabistan ve İsrail’e yer vermemesi konusu tepkileri üzerine çekti.

DÜNYA 22.06.2021, 12:08
BM çocuk haklarına ilişkin ‘utanç listesine’ İsrail’i almadı!

Filistin ve Yemen’de çocuk hakları ihlallerinin de bulunduğu “Çocuklar ve Silahlı Çatışmalar” isimli 42 sayfadan oluşan Birleşmiş Milletler’in raporunda bu ihlallere sebep olan Suudi Arabistan ve İsrail’in listeye girmemesi insan hakları gruplarınca yoğun eleştirilere sebep oldu.

İnsan Hakları İzleme Örgütü New York merkezli bir kuruluş. Burada çocuk hakları savunuculuğu direktörü olan Jo Baker, “Guterres, çocukların sakat bırakılması ve öldürülmesine ilişkin ‘utanç listesine’ Suudi Arabistan ve İsrail’i de dahil etmeyerek onları içerisinde bulundukları çıkmazdan kurtardı.” dedi.

Baker, Genel Sekreterin, utanç listesini Birleşmiş Milletler kanıtlarının üzerine oluşturmamasının bir çocuklara karşı ihanet oluşturduğunu söyleyerek, bu gösterilmiş olan tutumun ayrıca ihlal eden taraflara karşıysa cezasızlığı körüklediğini kaydetti.

18 Haziran tarihinde Guterres’in ikinci dönemde göreve geldiğini söyleyen Baker, “Genel Sekreter ikinci dönemi artık güvenceye aldığına göre, liste konusuna ilişkin bu yaklaşımdan uzaklaşmalı ve listesinin gerçekleri yansıttığı konusundan emin olmalı.” şeklinde konuştu.

1031 ihlal vakası yaşandığı belirtilmiş ama İsrail’in adı geçmemişti

Guterres tarafından bugün yayımlanmış olan Birleşmiş Milletler raporunda İsrail’in işgali altında olan Gazze ve Batı Şeria’da 340 Filistinli çocuğa dair 1031 ağır ihlal vakasının yaşandığı ifade edilmiş fakat ihlal eden taraf olarak İsrail’in ismi geçmemişti.

Paylaşılan raporda ayrıca Doğu Kudüs ve Batı Şeria’daki İsrail güçlerinin 361 çocuğu “güvenlik suçundan dolayı gözaltına aldığı ve bunların yüzde 83’lük kısmının gözaltılar esnasında fiziksel şiddet ve istismara maruz kaldığı durumu da doğrulanmıştı.

Yine raporun içerisinde Husilerle S. Arabistan arasında Yemen’deki koalisyonda 2015 yılından bu zamana dek süren savaşta 269 çocuğun yaşamını yitirdiği, 855 çocuğun sakat kaldığı ifade edilmiş ancak S. Arabistan buna sebep olan taraflardan biri olarak listeye sokulmamıştı.

Birleşmiş Milletler tarafından 2002 senesinden bu zamana dek çocuklara dair insani yardımların önlenmesi, okul ve hastanelere saldırı, öldürme, sakatlama, cinsel şiddet, askere alma gibi ağır hak ihlallerinden sorumlu olanları içeren utanç verici bir liste yayınlanıyor.

Yorumlar (0)