BM: Assange'ın hayatı tehlikede

Birleşmiş Milletler (BM), İngiltere'de tutuklu bulunan Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'ın maruz kaldığı kötü koşullar nedeniyle hayatının tehlikeye girebileceğini açıkladı.

DÜNYA 02.11.2019, 09:51 02.11.2019, 09:59
BM: Assange'ın hayatı tehlikede

Birleşmiş Milletler (BM), İngiltere'de tutuklu hâlde bulunan WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange kötü şartlar nedeniyle hayatının tehlikede olabileceği uyarısında bulundu. Assange, Londra'da tutuklu olduğu yüksek güvenlikli Belmarsh Cezaevi'ndeki koşullardan şikayetçi olmuştu.

Birleşmiş Milletler bağlı İşkence Özel Raportörü Nils Melzer, bugün yaptığı yazılı açıklamada Wikileaks'ın kurucusu Julian Assange'ın içinde bulunduğu tutukluluk şartlarının çok kötü ve "insanlık dışı" olduğunu dile getirdi. Nils Melzer, insanlık dışı veya onur kırıcı muameleye maruz kalan Assange'ın hayatının tehlike altında olduğunu vurgulayarak Wikileaks kurucusunun tutukluluk şartlarını iyileştirme çağrısı yaptı.

Geçtiğimiz Mayıs ayında Assange'a yaptığı ziyaretin ardından maruz bırakılan kötü muameleyi kınayan Özel Raportör, Assange'ın mahkum haklarının göz ardı edildiğini, halen baskı ve izolasyon ile gözetim altında tutulduğunun sürdürüldüğünü dile getirdi.

Assange şikayetçi olmuştu

Assange tutuklanmasının ardından ilk kez geçen hafta pazartesi günü, mahkemedeki duruşmada kamuoyunun önüne çıkmıştı. Assange mahkemede Londra'da tutuklu bulunduğu yüksek güvenlikli Belmarsh Cezaevi'ndeki koşullardan şikayetçi olmuş ve yazılarına ulaşamadığını, rakipleri sınırsız kaynaklardan yararlanma şansına sahipken, kendisinin bir şey yapmasının çok zor olduğunu ifade etmişti.

Assange, 50 hafta hapse mahkum edildi

Haziran 2012'de hakkında tecavüz ve cinsel taciz suçlamalarıyla açılan davalar için İsveç'e iadesi gündemdeyken Assange, Ekvador'un Londra Büyükelçiliğine sığınmıştı.

2012'den bu yana kaldığı Ekvador'un Londra Büyükelçiliğinden bu yıl 11 Nisan'da çıkarılarak gözaltına alınan Assange, "kefaletle serbest bırakılma şartlarını ihlal etmekten" tutuklanmıştı. Assange'a İngiliz mahkemesi bu suçtan 50 hafta hapis cezası vermişti.

Assange'ın kurduğu Wikileaks, 2010 yılında ABD'nin Afganistan ve Irak'ta işlediği suçların da kanıtları olan yüzlerce gizli belgeyi yayımlamıştı.

Assange, İngiltere'de en ağır suçluların bulunduğu hapishane olarak bilinen Belmarsh Hapishanesi'nde tutuluyor.

Yorumlar (0)