BM açıkladı: Zimbabve "insan kaynaklı açlığın" eşiğinde

Birleşmiş Milletler (BM), milyonlarca insanın gıda güvencesizliğiyle mücadele ettiği, her on bebek ve küçük çocuktan dokuzunun yeterli yiyeceğe erişemediği Zimbabve'nin "insan kaynaklı açlığın eşiğinde" olduğu konusunda uyarıda bulundu.

DÜNYA 29.11.2019, 14:29 29.11.2019, 14:33
BM açıkladı: Zimbabve "insan kaynaklı açlığın" eşiğinde

Birleşmiş Milletler yetkilileri, emziren annelerin yeterince yiyecek bulamadığı için bebeklerinin de yetersiz beslendiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler özel raportörü Hilal Elver, yaptığı açıklamada, “Okuldan ayrılmalar, erken evlilik, aile içi şiddet, fuhuş ve cinsel sömürü artıyor. Kadınlar ve hatta çocuklar içinde bulundukları durumla başa çıkmak için 'en temel insan haklarını ihlal eden' mekanizmalara başvuruyorlar" dedi.

Tanıştığı çocukların pek çoğunun büyümemiş ve zayıf olduğunu aktaran özel raportör Elver, bir zamanlar Afrika'nın tahıl ambarı olarak görülen Zimbabve'nin nüfusunun yüzde 60'ından fazlası artık açlık tehdidi ile karşı karşıya olduğunu ve çoğu insanın aşırı enflasyon sebebiyle temel ihtiyaçlarını karşılamaya yetecek yiyecek bulamadığını ifade etti.

Ayrıca Elver, yaklaşık yüzde 490 olan enflasyon sebebiyle insanların kimi zaman yiyecek bulsa bile satın alamadığını aktardı. 11 günlük Zimbabve ziyaretinin ardından Elver, şehirde yaşayan binlerce insanın içme suyuna da erişemediğini söyledi.

İsmi açıklanmayan bir hükümet görevlisi ise Elver'e gıda güvenliğinin bir ulusal güvenlik meselesi olduğunu söyledi.

Özel raportör ayrıca Zimbabve'ye yönelik ekonomik yaptırımlara son verilmesi için de uluslararası camiaya çağrı yaptı. Daha önce Devlet Başkanı Emmerson Mnangagwa da bu tarz bi çağrıyı Twitter üzerinden yapmıştı.

Yaptırımları uygulayan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ise, genel olarak ülkeyi değil, Devlet Başkanı Mnangagwa da dahil olmak üzere insan haklarını ihlal eden kurumları ve bireyleri hedef aldığını belirtiyor.

Yorumlar (0)