BM: AB ülkeleri suç işliyor

Göçmenleri geri iten Avrupa Birliği ülkelerine Birleşmiş Milletler'den suçlama: Yasal yükümlülüklerinizi ihlal ediyorsunuz.

DÜNYA 14.09.2020, 13:11 15.09.2020, 12:27
BM: AB ülkeleri suç işliyor

Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği üyesi ülkelerin göçmenleri toplu olarak sınır dışı etmesinin ya da deniz ve kara sınırlarından göçmenleri geri itmesinin "yasal yükümlülükleri ihlal etmek" anlamına geldiğini vurguladı.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyinin 45. oturumu İsviçre'nin Cenevre şehrinde bulunan BM Cenevre Ofisi'nde başladı.

45. oturumun açış konuşmasını yapan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, küresel sorunlara dair önemli uyarılar yaptı.

Michelle Bachelet BM oturum

47 üyeli Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyinin açılışında konuşan Michelle Bachelet, "Yunanistan’ın Midilli Adası'ndaki Moria sığınmacı kampında çıkan yangın binlerce sığınmacının hayatını ciddi şekilde etkiledi. AB (Avrupa Birliği) üyesi ülkeler, bu hususta ortak dayanışma içinde hareket etmeli ve sorumluluk almalıdır" ifadelerini kullandı.

İsim vermeden Yunanistan'ın kara ve deniz sınırından göçmenleri Türkiye tarafına "geri itmesine" tepki gösteren Michelle Bachelet, Avrupa Birliği üyesi ülkelerin toplu sınır dışı etme ya da kara ve deniz sınırlarında göçmenleri geri itme eylemlerinin raporlarla sabit olduğunu, bu eylemlerin "yasal yükümlülükleri ihlal etmek" anlamına geldiğini ve eylemlerin neticesinin düzensiz sığınmacıların yaşamları ve hakları için ağır sonuçlara yol açabileceğini bildirdi.

Sığınmacılara karşı yapılan bu tür eylemlerin bağımsız olarak soruşturulması çağrısı yapan Michelle Bachelet, idari statü şartı aranmaksızın göçmenlerin yaşam haklarının ve insan haklarının muhafaza edilmesini sağlamak için ülkelerin iş birliğine gitme sorumluluğu bulunduğunu hatırlattı.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyinin 45'inci oturumu, 6 Ekim 2020 Salı günü tamamlanacak.

Yorumlar (0)