Blinken: Rusya'nın bundan kaçışı yok!

Rusya'nın yaptığı sivil katliamlar hakkında kanıt topladıklarına değinen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, "Tarih, onlar hakkındaki kararını verecek. Rusya bundan kaçamaz." dedi.

DÜNYA 07.04.2022, 21:02 08.04.2022, 12:31 Hakan Öksüz
Blinken: Rusya'nın bundan kaçışı yok!

Brüksel'deki NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Rusya'nın işgal girişimi başlattığı Ukrayna'ya her türlü desteği vermeye devam edeceklerini vurgulayan Blinken, "Bölgede katliam yapan Rusya hakkındaki en kesin kararı tarih verecek. Rusya'nın bundan kaçışı yok." dedi.

"1,7 milyar dolarlık yardım yaptık"

Ukrayna'da sivillere yönelik korkunç bir katliam girişiminin başlatıldığını hatırlatan Blinken, Rusya'yı yaptırımlara boğacaklarını söyledi. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile görüştüğünü ifade eden Blinken, "Ukrayna'ya yapılan yardımın genişletilmesi için çalışıyoruz. 24 Şubat'tan bu yana Ukrayna'ya yaptığımız toplam yardım 1,7 milyar doları aştı." diye konuştu.

Ukrayna'yı en gelişmiş silahlarla donatacaklarını kaydeden Blinken, "Eski Sovyet dönemi silahlarını da verecek misiniz?" sorusunu yanıtsız bıraktı. 

"Katliamın kanıtlarını topluyoruz"

Rusya'nın Ukrayna'da giriştiği sivil katliamları ile ilgili birçok kanıt topladıklarını vurgulayan ABD Dışişleri Bakanı, "Bu tam anlamıyla vahşet. Orada savaş suçu işliyorlar. Kanıt toplamaya devam ediyoruz. Ukrayna Başsavcılığı tarafından kurulan birime destek vermek için çok sayıda uzmandan oluşan çok uluslu bir ekip, devreye girdi. Moskova, çok daha fazla bedel ödeyecek. BM İnsan Hakları Konseyi üyeliğinin askıya alınması, bunlardan sadece biri." dedi.

"Rus gazına bağımlılığa son"

Avrupa'nın daha fazla Rus gazına bağımlı kalamayacağına işaret eden Blinken, bunun AB'nin en önemli hedeflerinden biri olduğunu belirtti. "Avrupa, Rus gazına yıllar içinde yavaş yavaş bağımlı hale geldi." diyen Blinken, "ABD, bunun sonlandırılması için üzerine düşeni yapacak. Bunun için diğer enerji alternatiflerine yöneliyoruz. Temiz enerji de bunlardan biri." şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)