Blinken'in, İsrail ziyaretinde dikkat çeken Orta Doğu ayrıntısı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Gazze ateşkesini desteklemek amacıyla Orta Doğu turuna çıkmış ve bu sabah saatlerinde İsrail Tel Aviv’deki havalimanına inmişti. Bugün Netanyahu ile görüşen Blinken, dikkatleri üzerine çeken bir fotoğraf çektirdi. Çok geçmeden sosyal medyadan tepkiler yükseldi. 

DÜNYA 25.05.2021, 17:53
Blinken'in, İsrail ziyaretinde dikkat çeken Orta Doğu ayrıntısı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Filistin silahlı kuvvetleri Hamas ve İsrail arasında yapılan ateşkesi desteklemek amacıyla Orta Doğu turuna çıktı. İsrail, Filistin, Mısır ve Ürdün’ü ziyaret edecek olan Blinken’ın ilk durağı Tel Aviv oldu. 

Blinken, Tel Aviv’de Başbakan Netanyahu ile görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından siyasiler, basın açıklaması yaptı. 21 Mayıs’ta varılan ateşkes sonrası bugün Tel Aviv’e gelen Blinken, “İsrail’in meşru müdafaa hakkını desteklediklerini” belirtti. Ayrıca konuşması sırasında büyük darbeler alan ve çoğunluğu yıkılan Gazze şehrinin yeniden inşa edilmesine yardım edeceklerini dile getirdi.

“Ortaklığımızı güçlendireceğiz”

Blinken: ”Biden, buraya gelmemi 4 sebepten dolayı istedi. Bunların başında Gazze ile olan ateşkesi desteklemek ve Gazze’nin yeniden inşa edilmesi konusunda hızlı bir başlangıç yapmak. Ardından Filistin yönetimi ve halkı ile olan ilişkilerimizi yeniden güçlendirmek. Diğer sebepler ise ülkemizin, İsrail’in güvenliği karşısındaki bağlılığını ve inancını göstermek ile Kudüs ve Batı Şeria bölgelerinde gerilimi azaltmak ve istikrarı sağlamak.”



İran’a karşı el ele

Blinken: “Bugün İsrail ile burada yaptığımız müzakereler gibi İran’ın nükleer enerji konusundaki tavrına karşı da müzakereler gerçekleştireceğiz.” cümlesi ile İran’ın nükleer programlarına karşılık İsrail ile birlik olacakları konusunda mesaj verdi.

Gazze’ye önemli yardım

Blinken: “Şu anda ABD’nin Gazze için yapacağı önemli yardımı açıklayacağız. Fakat Hamas’ın bu yardımdan hiçbir şekilde faydalanmaması için de ortaklarımızla birlik olacağız.” şeklinde konuştu. Bu da ABD’nin, Gazze’deki şiddet ortamının tekrar yaşanmasının önlenmesi ve bölgedeki insani krizin üstesinden gelinmesi için çabalanacağı anlamına geliyor.



“Eşit derecede yaşamayı hak ediyorlar”

Blinken: “Batı Şeria ve Gazze’deki yaşam standartlarını yükseltmek için çalışmamız gerekiyor. Bölgede yapılacak yatırımlar hem Filistinlilerin hem de İsraillilerin faydasına olacak ve istikrarlı ortamı tekrar sağlayacaktır. Bu konuda Netanyahu ile görüştük. Atılması gereken adımları belirledik ve bunlar hakkında konuştur. Filistinliler de İsraillilerle eşit derecede yaşamayı hak ediyorlar. Filistinlilerin de onurlu muamele görmeyi hak ettiğini ve aynı fırsatlara sahip olmaları gerektiğini düşünüyoruz.”

“Hamas saldırırsa cevabını veririz

Netanyahu: “İsrail’in meşru müdafaasını destekleyen Blinken’a ve ABD’ye teşekkür ederim. Hamas, saldırırsa cevabını veririz. Sükuneti bozarsa cevabımız çok güçlü olur. Bu sebeple Hamas’ın yeniden silahlanmasına karşı ABD ile birlikte çalışmalıyız.”

Hamas konusu ile birlikte İran konusuna da değinen Netanyahu: “Umuyorum ki ABD, ‘Ortak Kapsamlı Eylem Planı’ maddelerine tekrar dönmez. Çünkü biz bu anlaşmanın İran’ın nükleer silah ve cephanesi programının önünü açtığını düşünüyoruz. Her ne şekilde olursa olsun İsrail’in yıkımını düşünen ve buna olanak sağlayanlara karşı kendimizi savunma hakkını daima saklı tutuyoruz.”



“Biden haklı”

Netanyahu: “Arap, Müslüman ve İsrail bölgeleri arasında normalleşme adımlarını atmalı ve bunları da genişletmeliyiz ve bu konuda ABD ve İsrail’in birlikte çalışmasına olanak sağlamalıyız. ABD Lideri Biden, ‘İsrail’in bağımsız bir Yahudi devleti olması tüm dünyada tanınana kadar barış yapılmayacak’ şeklinde kurduğu cümle için haklıydı. Bizim anahtarımız bu. Biden ile daha fazla aynı fikirde olamam.”

Orta Doğu’da yeni hedefler!

Blinken ve Netanyahu, birlikte fotoğraf çektirdiler. Fotoğraf sırasında ise Orta Doğu haritasının önünde poz vermeleri dikkat çekti. Blinken, Tel Aviv ziyaretini duyurduğu paylaşımlarda özellikle bu fotoğrafı kullandı. Fotoğraf, sosyal medyada kısa sürede tepkileri üzerine çekti. Görsel, “ABD, İsrail’e koşulsuz destek veriyor” dedirtti.



Yarın Ramallah’a geçiyor

Blinken, bugün İsrail temaslarını tamamlayacak ve yarın gündüz saatlerinde Batı Şeria’nın şehirlerinden biri olan Ramallah’a geçecek. Burada Filistin Devlet başkanı Mahmud Abbas ve Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye ile görüşecek.

Ramallah’ta yapılan görüşmelerde Gazze Şeridi’ne ulaştırılması planlanan insani yardım ve Gazze’nin yeniden inşası konuşulacak.

Ürdün ve Mısır da listede

Blinken, Batı Şeria’daki görüşmelerinin ardından Orta Doğu turunun diğer ayakları olan Ürün ve Mısır’a da geçecek. Buralarda ise Filistin ve İsrail arasındaki çatışmaların tekrar başlatılmaması konusunda görüşmelerde bulunacak. 

Yorumlar (0)