Blinken: ABD, Afganistan’dan çekilirse iç savaş yeniden başlar 

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Amerikan askerlerinin Afganistan’dan çekilmesi durumunda ülkedeki iç savaşın tekrar başlayacağını belirtti.  

DÜNYA 28.04.2021, 10:12 28.04.2021, 17:37
Blinken: ABD, Afganistan’dan çekilirse iç savaş yeniden başlar 

Bir televizyon programına konuk olan Blinken, ABD ve Afganistan arasındaki mevcut durumu değerlendirdi. Blinken, bu konuyu değerlendirirken önce “Amerika’nın Afganistan’dan çekilmesi durumunda iç savaş yeniden başlar” ifadesini kullandı ardından ise “Bu bir senaryo elbette ki ve kimse, Afganistan iç savaşının yeniden ateşlenmesini istemez.” şeklinde konuştu.

Kabil ile derin iş birliği başlayacak

Blinken, Amerika’nın Afganistan’daki askerlerini çekmesinin “ilişkilerin biteceği” anlamına gelmediğini, tam aksine “Kabil” ile derin iş birliğinin başlayacağı anlamına geldiğini belirtti.



Cemal Kaşıkçı cinayeti de konuşuldu

Televizyon programı sunucusunun Kaşıkçı cinayetinden Suudi Veliaht Prensi’nin sorumlu tutulması hakkında bir yaptırım olup olmayacağı sorusuna Blinken, “Veliaht Prensin adının ABD raporlarında cinayet sorumlusu olarak anılması önemli. ABD’de çıkan ‘Kaşıkçı Yasağı’ ile muhalifleri tehdit eden kişilerin ABD’ye girişlerine izin verilmediğini biliyorsunuz. Fakat öte yandan menfaatlerimizi de düşünmeliyiz. Beğenilsin ya da beğenilmesin, Arabistan bizim pek çok konuda ortağımız ve birlikte çalışmayı sürdürmemiz gerekiyor. Suudi Arabistan ile önceliğimiz, Yemen’deki savaşı bitirmek.” şeklinde konuştu.



Putin ile doğrudan konuşmak gerekir

Blinken, Amerika’nın Rusya ile “istikrarlı” ilişkiler kurmasının önemine vurgu yaparak Joe Biden’ın Putin ile doğrudan olarak konuşmasının önemli olduğunu zira aralarında ciddi bir anlaşmazlık olduğunu belirtti. 

Yorumlar (0)