"Bizim için örnek, Türk halkıdır!"

Meclisleri bombalanan Libyalı Milletvekili Süleyman el-Fıkhi, 15 Temmuz'da TBMM'yi bile vuran FETÖ'nün darbe girişimine direnen Türk halkını işaret ederek, "Türk halkı bizim için örnektir." dedi.

DÜNYA 18.01.2020, 14:32 18.01.2020, 15:16
"Bizim için örnek, Türk halkıdır!"

Libya'nın başkenti Trablus’ta bir dönem SİHA (silahlı insansız hava aracı) ile bombalanan meclisin milletvekillerinden Süleyman el-Fıkhi, Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter’in askerî darbe girişimleri karşısında sergiledikleri direnişte, Türk halkının 15 Temmuz’da gösterdiği duruşun kendileri için bir sembol olduğunu kaydetti.

Libya’nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri olan CIA güdümündeki darbeci General Halife Hafter’in Libya'nın başkenti Trablus'a yönelik 2019 yılının Nisan ayında başlattığı saldırı, petrol zengini Kuzey Afrika ülkesini şiddet sarmalına sürükledi.

Libyalı Milletvekili Süleyman el-Fıkhi: Büyük devletler Hafter'i destekliyor

Libyalı Milletvekili Süleyman el-Fıkhi, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, Tobruk'taki Temsilciler Meclisi (TM) Başkanı Akile Salih’in, BM (Birleşmiş Milletler) himayesinde Libyalı taraflar arasında 2015 senesinde varılan Suheyrat Anlaşması'nın tıkanması için Halife Hafter lehine siyasi adımlar attığının altını çizdi.

Darbeci General Halife Hafter'in başkent Trablus'a yönelik saldırısını yaparken hiçbir şekilde meclise danışmadığını kaydeden Libyalı Milletvekili Süleyman el-Fıkhi şöyle konuştu:

"Halife Hafter’in 4 Nisan 2019 tarihinde başkent Trablus'a saldırısıyla birlikte, Tobruk'taki TM (Temsilciler Meclisi) içindeki bazı vekiller bu durumdan çok rahatsız oldu. Bizler bazı vekiller olarak Trablus'ta toplanma kararı aldık. Bizim için tüm ülke, doğusuyla batısıyla tek bir şeyi ifade ediyordu fakat başkent Trablus'un herkes için özel bir anlamı var. Bu, devletin başı niteliği taşıyor."

Libyalı Milletvekili Süleyman el-Fıkhi, Tobruk’taki TM’nin (Temsilciler Meclisi) birçok kez tarafların çalışma şartlarını belirleyen Suheyrat Anlaşması’nın aksine toplantı yeter sayısı sağlamadan kararlar aldığını belirterek, "Halife Hafter’in bu saldırısını büyük devletler ya destekliyordu ya da saldırıya ses çıkarmıyordu. Arap ve İslam dünyasında bir demokrasi olmasını istemiyordu." diye konuştu.

Halife Hafter ne zaman ortaya çıktı?

Darbeci General Halife Hafter'in Libya sahnesine silah zoruyla çıkma çabası ilk olarak 2014 yılının Şubat ayında üniformasıyla kameralar karşısına geçerek anayasayı askıya aldığını ve meclisi lağvettiğini açıklamasıyla başladı. Libya daha sonra birçok aşamadan geçse de darbeci General Halife Hafter, başkent Trablus'taki yönetimi silah gücüyle ele geçirme çabasından hiç vazgeçmedi.

Darbeci General Halife Hafter, BM başta olmak üzere uluslararası düzeyde tanınırlığı olan ve Türkiye'nin de desteklediği UMH'yi (Ulusal Mutabakat Hükümeti) sürekli hedef alarak kendini dünyaya zorla kabul ettirmeye çalıştı.

General Halife Hafter'in bu çabası Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suudi Arabistan, Mısır, ve Sudan'dan doğrudan destek gördü.

Libya'nın meşru hükümeti UMH

Türkiye'nin de destek verdiği Fayiz es-Sarac'ın başbakanlığındaki Trablus hükümeti, 17 Aralık 2015 tarihinde Fas'ın Suheyrat şehrinde yapılan "Libya Siyasi Anlaşması"na bağlı olarak kurulmuştu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) de, 2259 sayılı kararla UMH'yi (Ulusal Mutabakat Hükümeti) Libya'nın tek meşru temsilcisi kabul etmişti.

Meşru olmayan Halife Hafter kimdir?

Muammer Kaddafi döneminde ordu içindeki önemli komutanlardan biri olan Darbeci General Halife Hafter, Libya-Çad savaşının da cephe komutanıydı ancak esir düşmüştü ve Amerikan ordusunun yardımıyla kurtarılmıştı.

Sığınma hakkı tanınmasıyla ABD'ye yerleşen Halife Hafter, CIA'in merkezinin bulunduğu Virginia bölgesinde ikamet etti. O günden sonra Libya dışında Muammer Kaddafi karşıtı faaliyetler yürüttü.

1993 senesinde CIA'in desteklediği başarısız darbe girişimini yönettiği gerekçesiyle Libya'da idam cezasına çarptırılmıştı.

Kaddafi'den sonra yine ortaya çıktı

Halife Hafter, Muammer Kaddafi'nin devrilmesinin ardından bir kez daha ortaya çıktı.

2014 senesinde Milli Kongre'ye yönelik başarısız bir darbe girişiminde daha bulunan Halife Hafter, geçtiğimiz nisan ayında birliklerine başkent Trablus'u ele geçirme emrini verdiğini duyurdu ancak sonuç hüsran oldu.

Halife Hafter'in saldırı emrine karşı Libya'da uluslararası anlamda meşruiyete tek sahip olan UMH, Burkan el-Gadab Operasyonu'nu başlatmıştı.

UMH'nin Trablus savunmasına 7 şehir yönetimi destek verdi. İlk olarak Halife Hafter'e karşı seferberlik ilan eden Misrata kentinin ardından ertesi gün Kabav, Zliten, Hums, Msallata, Zaviye ve Zintan kent yönetimleri seferberlik ilan etmişti.

Halife Hafter'i destekleyen ülkeler

Trablus ve çevresini savunmaya çalışan UMH'nin elinde sınırlı sayıda silahlı güç bulunuyor. Halife Hafter ise Libya’da düzenli orduya sahip tek güç. Birleşmiş Milletler tarafından tanınmasına rağmen UMH söz ile destek görürken, darbeci Halife Hafter bazı ülkeler (Mısır, BAE, Sudan ve Suudi Arabistan) tarafından aktif olarak destek görüyor.

Darbeci Hafter'in lider düzeyinde en önemli destekçileri ise Mısır'ın cuntacı lideri Abdülfettah Sisi, Birleşik Arap Emirlikleri'nin karanlık yüzü ve bölgenin en tehlikeli adamı Muhammed bin Zayid bin Sultan el-Nehyan ve Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi emrini veren Suudi Arabistan veliaht prensi Muhammed bin Selman bin Abdülaziz el-Suud.

Mısır, BAE, Sudan ve Suudi Arabistan, Halife Hafter'e olan desteğini gizlemiyor. Öyle ki BAE (Birleşik Arap Emirlikleri), Halife Hafter'e karşı seferberlik ilan eden Misrata kentini aynı saat içinde SİHA'larla (silahlı insansız hava aracı) vurmuştu.

İddialara göre Halife Hafter'e destek veren ülkeler arasında Batı'dan Fransa da bulunuyor. Fransa'nın gizli destek sağladığı ileri sürülüyor. Sebebi ise, Halife Hafter'i desteklemenin BM kararlarını hiçe saymak anlamına gelmesi.

Halife Hafter'i manevi olarak destekleyen ülkelerin arasına ise Yunanistan da katılmış durumda. Türkiye ile Libya arasında varılan Doğu Akdeniz mutabakatından rahatsız olan başta Yunanistan olmak üzere bazı Batılı ülkeler, darbeci general Halife Hafter'e sıcak mesajlar gönderiyor. 

Öyle ki Almanya'nın başkenti Berlin'deki Libya Konferansı'na davet edilmeyen Yunanistan hayal kırıklığına uğrayan Yunan hükümeti, Libya'nın doğusundaki silahlı milislerin lideri Halife Hafter'i Atina’da ağırlayarak akıl vermiş ve Türkiye ile Libya arasında imzalanan mutabakat muhtıralarının iptalini şart koşması için baskı uygulamıştı. Tek umudun Hafter olduğunu söyleyen Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, "Her konuda Hafter ile mutabık kaldık" açıklamasında bulunmuştu.

Libya'da güç dağılımı nasıl?

Halife Hafter, 30 bin asker, 20 savaş uçağı, 20 saldırı uçağı, 27 askeri helikopter, 5 kargo uçağı, 530 zırhlı askeri araç, 300 tank, 1 fırkateyn ve 4 devriye gemisine sahip.

Halife Hafter'e bağlı milislerin, 26 Haziran 2019'da Griyan şehrinden çekilirken bırakmak zorunda kaldığı ağır silahlar, Halife Hafter'in gücünü ortaya koyuyor.

Yorumlar (0)