Birleşmiş Milletler: 300 bin Suriyeli İdlib'den kaçtı!

Birleşmiş Milletler, İdlib'de çatışmaların yoğunlaştığı Aralık ayının ortasından itibaren en az 300 bin Suriyeli'nin kaçtığını açıkladı.

DÜNYA 08.01.2020, 00:57
Birleşmiş Milletler: 300 bin Suriyeli İdlib'den kaçtı!

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Krizi İçin İnsani Yardımlar Koordinatör Yardımcısı Mark Cutts, Suriye'nin İdlib şehrinde yoğunlaşan çatışmalar ve sonuçları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Cutts, İdlib'de çatışmaların yoğunlaşması yüzünden şehirdeki insani problemlerin daha da kötüye gitmesinden endişe duyulduğunu açıkladı.

"Her gün üzücü raporlar alıyoruz"

Cutts, kış yüzünden şehirdeki kötüleşen iklim koşullarının da şehirdeki durumu kötüye sürüklediğinin altını çizerken "Her gün şiddete maruz kalmış, aşırı kalabalık kamplarda ve kentsel alanlardaki hizmetlere erişmek için sığınma talep eden ailelerle ilgili üzücü raporlar alıyoruz. Birçoğu şimdi okullarda, camilerde ve diğer kamu binalarında barınıyor" şeklinde konuştu.

13 sağlık tesisi faaliyetini durdurdu

BM Koordinatör Yardımcısı Cutts, şehre düzenlenen hava saldırılarının okullar ve camileri de hedef aldığını, buna ek olarak en az 13 sağlık tesisinin güvenlik sorunları yüzünden geçici olarak faaliyette olamadığını söyledi. Cutts, silahlı çatışmalar yüzünden Aralık ortasından beri şehirden en az 300 bin kişinin ayrılmak zorunda kaldığını da belirtti.

Çözümün BM aracılığıyla olacağı kararını hatırlattı

Mark Cutts, BM'nin tarafları uluslararası insancıl hukuka yeniden davet ettiğini ve sivillerin güvenliğinin sağlanmasının çok önemli olduğunu bir kez daha hatırlattı ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in 2019 sonunda "Silahları bırakın" çağrısını yineledi. Cutts, Suriye krizinin tek çözümünün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararına göre BM'nin liderlik ettiği bir siyasi süreçle gerçekleştirilebileceğini de yineledi.

Yorumlar (0)