Birleşik Krallık'ta son bir yılda 207 kadın cinayeti

İngiltere Ulusal İstatistik Kurumu, 2020’de Birleşik Krallık’ta 207 kadın cinayeti işlendiğini açıklarken, Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kurumu, Birleşik Krallık’taki kadınların yüzde 71'inin cinsel istismara uğradığını, bunun 18-24 yaş genç kadınlarda yüzde 86'ya kadar yükseldiğini belirten bir rapor yayınladı.

DÜNYA 21.06.2021, 16:51 22.06.2021, 09:13
Birleşik Krallık'ta son bir yılda 207 kadın cinayeti

2020’de Birleşik Krallık'ta 207 kadın cinayeti işlendiğini açıklayan İngiltere Ulusal İstatistik Kurumu, 2019’da ise işlenen 241 kadın cinayetinin, 10 yılın en yüksek rakamı olduğunu bildirdi.

“Kadın kurbanlar en fazla 25-34 yaş aralığında”

ONS, (İngiltere Ulusal İstatistik Kurumu), 2020 yılının Mart ayına kadarki 1 yıl içinde, kadın cinayetlerine kurban gidenlerin yüzde 57'sinin, eş ya da eski eş olmak üzere bir tanıdığı tarafından öldürüldüğünü açıkladı. Kadın cinayetlerinin yüzde 70'inden çoğunun kadınların kendi evlerinde gerçekleştiğini açıklayan ONS, kadın kurbanların yaşlarının ise en çok 25-34 aralığında olduğunu bildirdi.

Erkeklerin kadınlara karşı şiddetine ilişkin veri toplayan İngiltere merkezli kuruluş Femicide Census'un araştırmasında, 2009'dan 2018'e kadar Birleşik Krallık'ta, son 10 yılda bin 425 kadın cinayeti işlendiğini duyurdu. Söz konusu bu veriler, üç günde bir kadın cinayeti işlendiğini işaret ediyor.

“Kadınların yüzde 96'sı bildirmiyor”

İngiltere'de cinsel istismar ve kadın cinayetleri suçlarına ilişkin yayınlanan son raporlarda, Birleşik Krallık’taki kadınların yarısından çoğu cinsel istismara uğradığı aktarıldı. BM Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kurumu, Birleşik Krallık'taki kadınların yüzde 71'inin cinsel yönden istismara uğradığını, bu verinin 18-24 yaş arası genç kadınlarda yüzde 86'ya kadar ulaştığını belirten bir rapor yayınladı. Birleşik Krallık'ta, Mart ayında yayınlanan ve binden fazla kadının katılım göstermesiyle hazırlanan raporda, kadınların yüzde 96'sının uğradıkları cinsel istismarı yetkili kişilere bildirmediği ve yüzde 45'inin ise bildirmelerine rağmen çözüm sağlanmayacağını düşündükleri açıklandı.

Raporda, cinsel istismarların ihbar edilmemesine neden olarak; yetkililerin çözüm sunamaması, yaşananın ciddi olmadığını düşünme, tehlike riski, utanç ve raporun nasıl verileceğini bilememe şeklinde durumların olduğu ifade edildi. Yetkililere bildirilmeyen istismarlar arasında, cinsel eyleme zorlanma ve takip edilme gibi saldırıların bulunduğu belirtildi.

“Yüzde 39.6’sı utandığı için ihbar etmiyor”

İngiltere Ulusal İstatistik Kurumu, 2020’deki verilerde, kadınların cinsel istismarı bildirmeme sebeplerinde, yüzde 39.6'sının "utanma", yüzde 38.7'sinin "çözüm bulunmayacağı", yüzde 33.6'sının "küçümsenme kaygısı" ve yüzde 25.2'sinin "kimsenin inanmaması düşüncesi" gibi sebeplerin yer aldığını belirtti.

İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi İngiltere ve Galler Suç Araştırması'ndan elde ettiği verilerde, cinsel istismara maruz kalanların en çok genç kadınlar olduğunu, geçen yıl 16-24 yaşları arasındaki 10 kişiden birinin cinsel yönden istismara uğradığını aktardı. Geçen sene, 40 genç kadından en az birinin cinsel istismar bildirdiğini açıklayan ONS, geçen sene 144 bini kadın ve toplamda 151 bin kişinin cinsel istismara uğradığını fakat yalnızca 59 bin vakanın polise bildirildiğini açıkladı.

İngiltere ve Galler Suç Araştırması'ndan derlenen verilerde, kadınların üçte birinin cinsel istismara uğrayıp uğramadığını kimseye söylemediği bildirildi. UN Womens ve ONS’nin hazırladığı raporlarla birlikte kadınların İngiliz yetkililere güvenmediği sonucu ortaya konuldu.

“Salgın dönemi, aile içi şiddeti artırdı”

ONS verilerinde, geçen yıl Galler ve İngiltere’de 1 milyon 600 bin kadının aile içi şiddete maruz kaldığı dile getirildi. Ayrıca Kovid-19 sebebiyle Mart ayında kısıtlamaların getirildiği süreçte aile içi şiddetin arttığını açıklayan ONS, 2020 yılı Nisan ve Eylül ayları arası dönemde Galler ve İngiltere'de aile içi istismara ilişkin 444 bin suç kaydedildiğini kaydetti. ONS Polis raporlarında, kayıt altına alınan beş suçun birini aile içi şiddetin olduğunu ifade etti.

Ayrıca bu sene İngiltere’de Nisan ayında aile içi şiddet yasası düzenlenmiş ve bu yasada, ölümcül olarak nitelendirilmeyen boğma bir suç haline geldi ve mahrem görüntüleri paylaşmaya yönelik tehditler de yasa dışı olarak kabul edildi.

Yorumlar (0)