Bir ülke daha Schengen bölgesinde

AB (Avrupa Birliği), Hırvatistan'ın vizesiz seyahat bölgesi Schengen'e katılmasını onayladı.

DÜNYA 08.12.2022, 20:08 09.12.2022, 09:11
Bir ülke daha Schengen bölgesinde

Avrupa Birliği Dönem Başkanı olan Çekya'nın İçişleri Bakanı Vit Rakusan ile Avrupa Birliği Komisyonu'nun içişlerinden sorumlu mensubu Ylva Johansson, Avrupa Birliği içişleri bakanlarının yaptığı toplantı devam ederken basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. 

Rakusan, içişleri bakanlarının Hırvatistan'ın Schengen'e katılımını onayladığını bildirdi.

Avusturya'nın veto etmesiyle Bulgaristan ve Romanya'ya ret kararı çıkması hakkında da konuşan Rakusan, "Bence Bulgaristan ve Romanya da Schengen'e katılmaya hazır." dedi. 

Johansson da bu sebeple düş kırıklığına uğradığını belirtti. "Her iki ülke vatandaşları da Schengen'e mensup olmayı ve serbestçe dolaşmayı hak ediyor. Pek çok üye ülkenin desteğini aldınız." şeklinde konuşan Johansson, her iki ülkenin Schengen'e katılımının en öncelikli gündemlerden biri olmaya devam edeceğinin altını çizdi.

Sığınma müracaatlarının son zamanlarda ciddi oranda arttığı Avusturya, Romanya ve Bulgaristan'dan ülkeye gelecek olan insanların düzensiz göçü daha da artırmasından kuşku duyuyor.



Üye sayısı 27'ye yükseldi

Schengen'in genişlemesi adına mensup ülkelerin oy birliği talep ediliyor.

Slovenya, Slovakya, Polonya, Malta, Litvanya, Letonya, Macaristan, Estonya ve Çekya, Schengen'e 2007 yılında katılmıştı.

AB mensubu olmayan İsviçre de Schengen'e 2008 senesinde dahil olmuştu.

Hırvatistan'ın katılmasıyla birlikte 27 mensup ülkeye sahip olan Schengen'e, 60'ı aşkın ülkenin vatandaşları, vizesiz bir şekilde seyahat edebiliyor. 100'ü aşkın ülkenin vatandaşlarından ise vize isteniyor.

Yorumlar (0)