Bir ülke daha Rusya'yı 'terörist devlet' ilan etti

Estonya Parlamentosu, Rusya Federasyonu'nu 'terörist devlet' olarak nitelendirdi. Böylelikle, Letonya ve Litvanya'nın akabinde Estonya, Rusya Federasyonu'nu 'terör devleti' olarak ilan eden üçüncü Baltık ülkesi oldu.

DÜNYA 19.10.2022, 00:53 19.10.2022, 17:20
Bir ülke daha Rusya'yı 'terörist devlet' ilan etti

Parlamento tarafından gerçekleştirilen açıklamada, "Estonya Parlamentosu, Ukrayna'nın ve uluslararası kuruluşların gerçekleştirdiği çağrıya destek vererek Rusya'yı, terörist devlet olarak ilan ediyor." denildi

Açıklamada, uluslararası camianın da benzer kararlar alması yönünde çağrıda bulunuldu.

Böylelikle, Letonya ve Litvanya'nın akabinde Estonya, Rusya Federasyonu'nun 'terör devleti' olarak ilan eden üçüncü Baltık ülkesi oldu.

Oylamaya sunulan karar tasarısına 101 vekilden 88'i destek verirken, 10 vekil oylamaya iştirak etmedi ve 3 vekil çekimser yönde oy kaldı.

Bahse konu üç ülke, AB (Avrupa Birliği) ve uluslararası müttefiklerle Ukrayna'ya destek vermek için özel mahkeme oluşturulması çağrısı yapmıştı.

Litvanya Dışişleri Bakanlığı tarafından ortak bildiri yayımlanmış, bahse konu mahkemenin, Rusya Federasyonu'nun saldırılarını araştırması, halihazırdaki yargı boşluğunu doldurması ve Rusya Federasyonu'nun Ukrayna'ya karşı hesap verebilirliğini tesis etmesi istenmişti.

143 ülke ilhakı tanımamıştı

BMGK (Birleşmiş Milletler Genel Kurulu), geçtiğimiz 13 Ekim'de, Rusya Federasyonu'nun Ukrayna bölgelerini yasa dışı olarak ilhakını kınayan kararı 143 ülkenin onayıyla kabul etmişti.

193 üyesi bulunan BMGK'de gerçekleştirilen oylama, Rusya Federasyonu'nun Ukrayna'nın doğusundaki Herson, Zaporijya, Luhansk ve Donetsk'i ilhak etmek amacıyla gerçekleştirdiği yasa dışı referandumları görüşmek için geçtiğimiz 10 Ekim'de acil oturum düzenlemesinin akabinde gelmişti.

Oylamada, 143 ülke Rusya Federasyonu'nun bu hamlesinin kınanması yönünde oy verirken, aralarında Rusya, Suriye, Belarus, Kuzey Kore ve Venezuela'nın da bulunduğu beş ülke karara karşı oy vermişti. Hindistan ve Çin'in aralarında bulunduğu 33 ülke ise çekimser yönde kullanmıştı.

Yorumlar (0)