Bir ülke daha "4 gün mesai" uygulamasına geçti

Portekiz'deki sol hükümet tarafından çalışma gün sayısı hakkında hazırlanan kararname bugün itibarıyla yürürlüğe girdi. Haftalık çalışma günü sayısının 4'e düşürülmesi uygulamasına ilk etapta 100 şirket katıldı.

DÜNYA 05.06.2023, 12:12 Hakan Öksüz
Bir ülke daha "4 gün mesai" uygulamasına geçti

Son yıllarda birçok ülkede çalışma gün ve saatlerini düşürme denemeleri yapıldı. Bu ülkelerden biri de Portekiz oldu. Ülkedeki sol hükümetin Çalışma, Sosyal Güvenlik ve Dayanışma Bakanı olan Ana Mendes Godinho, kararnamenin 5 Haziran itibarıyla yürürlüğe girdiğini kaydetti.

Uygulamaya 100 şirket katıldı

Düzenlemenin uygulanmasının zorunlu olmadığını belirten Ana Mendes Godinho, "İşverenler ve çalışanlar, gönüllü olarak buna katılabilir. Maaşlar etkilenmeyecek. İsteyen şirketler, çalışma gün sayısını 4'e düşürebilir. Pilot uygulamayla birlikte haftalık çalışma saati, 40'tan 32'ye düşürülmüş olacak. Uygulamaya ilk etapta 100 şirket katıldı. Program toplamda 350 bin avroya mal olacak. Bütçeyi, İstihdam ve Mesleki Eğitim Enstitüsü karşılayacak. 

Maliyetler ve iş verimliliği hakkında rapor hazırlayacaklar

Çalışma gününü 4'e indiren şirketler, yeni sistemin çalışma verimliliği üzerindeki etkileri ve maliyetler hakkında birer rapor hazırlayacak. Programa katılan şirketlere bir avantajın sağlanmayacağı kaydedildi. 

Bazı Avrupa ülkeleri denemelere başladı

Pandemi döneminde gündeme gelen çalışma saatinin azaltılması uygulamasını Kasım 2022'de başlatan Belçika, öncü ülkelerden olmuştu. Finlandiya ve İsveç gibi kuzeydeki ülkelerin yanı sıra İspanya da 2023 başında denemelere katıldı. Ülkedeki 41 endüstri şirketinde haftalık çalışma gün sayısı 4'e indirildi. 

Yorumlar (0)