Bir korona, bir lassa!

Koronavirüs salgınında 1728 vakası ve 51 can kaybı bulunan Nijerya, Lassa ateşi salgınından son 5 haftada 39 vatandaşını kaybetti.

DÜNYA 30.04.2020, 15:35
Bir korona, bir lassa!

Batı Afrika ülkesi Nijerya'nın Bauchi eyaletinde, hayvandan insana geçen ve ölümcül olabilen Lassa ateşi sebebiyle son 5 haftada 39 kişi yaşamını yitirdi.

Basına açıklama yapan Bauchi Eyaleti Sağlık Komiseri Dr. Aliyu Maigoro, eyaletin farklı bölgelerinde son 5 haftada 342 Lassa ateşi vakası saptandığını ve 39 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Bauchi Eyaleti Sağlık Komiseri Dr. Aliyu Maigoro, hükümetin Lassa ateşi salgınıyla mücadele kapsamında ücretsiz tedavi başlatıldığını belirtti.

185 can kaybı

Ocak ayından bu yana Nijerya'nın 29 eyaletinde 1000'e yakın Lassa ateşi vakası tespit edilmiş ve 185 kişi hayatını kaybetmişti.

Her yıl kurak dönemin yaşandığı kasım ve mayıs aylarında ivme kazanan Lassa ateşi salgınında 2019 yılında 129 kişi yaşamını yitirmişti.

Lassa salgını hangi ülkelerde görülüyor?

Lassa ateşi salgını Mali, Togo, Gana, Liberya ve Sierra Leone gibi birçok Afrika ülkesinde görülüyor. Nijerya'da Lassa ateşi ilk olarak 1969 yılında ülkenin kuzeydoğusundaki Borno eyaletinde görülmüştü.

Nijerya hükümeti, 2019 yılında Lassa ateşi salgını sebebiyle "acil durum" ilan etmişti.

Lassa ateşi salgını nasıl geçiyor?

Fare dışkısıyla temas sonucu bulaşan Lassa ateşi hastalığı, insandan insana geçebiliyor ve ölümcül kanamalı ateşe neden oluyor.

Yetkililer, halka hijyen konusunda dikkatli olmalarını önerirken, fare ve diğer kemirgenlerle temas etmemeleri hususunda da uyarıda bulunuyor.

Yorumlar (0)