Bir kadın saçmaladı, bir kadın toparladı!

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitarovic'in Bosna-Hersek ile ilgili iddialarına sert tepki geldi.

DÜNYA 31.07.2019, 14:11
Bir kadın saçmaladı, bir kadın toparladı!

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitarovic'in Bosna-Hersek ile ilgili "istikrarsız olduğu" ve "militancı İslam tarafından kontrol edildiği" iddiaları gerginliğe ve sert tepkilere yol açtı.

İsrail'de resmi ziyaret kapsamında bulunan Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitarovic'in, mevkidaşı İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin ile yaptığı görüşmede, Bosna-Hersek hakkında kullandığı "istikrarsız " ve "militancı İslam tarafından kontrol edildiği" ifadeleri, Hırvatistan ile Bosna-Hersek arasında gerginliği yeniden tırmandırdı.

İstikrarsız olan Hırvat cumhurbaşkanının ta kendisi...

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitarovic'in ifadelerine karşılık Bosna-Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Zeljko Komsic, istikrarsız olanın Bosna-Hersek değil, Kolinda Grabar Kitarovic'in ta kendisi olduğunu belirterek, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitarovic'in Bosna-Hersek aleyhine propagandalarını sürdürmesine sert tepki koydu.

1990'lı yılların soykırımcı Hırvat diliyle aynı...

Bosna-Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Boşnak üyesi Sefik Dzaferovic de Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitarovic'in bu iddialarının, agresif ve yabancı düşmanı Zagreb politikasının Bosna-Hersek'e karşı "fabrikasyon yalanları" olduğunu vurgulayarak, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitarovic'in açıklamasının, 1990'lı senelerde Boşnaklara karşı savaş suçları işlemiş Hırvatların söylemleriyle aynı olduğunu ifade etti.

Bosna-Hersek Güvenlik Bakanı Dragan Mektic de Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitarovic'in açıklamalarının "ciddiyetten uzak ve sorumsuzca" olduğunun altını çizdi.

Hırvat cumhurbaşkanının açıklaması, İslamofobik politikasının göstergesi...

Bosna-Hersek'teki en büyük Boşnak partisi konumundaki SDA (Demokratik Eylem Partisi) da Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitarovic'in sözlerine sert tepki gösterdi.

SDA (Demokratik Eylem Partisi)'dan yapılan yazılı açıklamada, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitarovic'in ifadelerinin, onun Bosna-Hersek ve Boşnaklara karşı İslamofobik politikasının bir göstergesi olduğu belirtilerek uluslararası kamuoyundaki hiçbir ciddi faktörün bu iddiaları dikkate almayacağı kaydedildi.

Eski Hırvatistan Başbakanı Kosor'dan özür

Ilımlı açıklamalarıyla bilinen eski Hırvatistan Başbakanı Jadranka Kosor ise Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitarovic'in ifadeleri için komşu Bosna-Hersek'ten özür diledi.

Eski Hırvatistan Başbakanı Jadranka Kosor, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Dost ve komşu ülke Bosna-Hersek'ten ve tüm halklarından özür diliyorum." dedi.

Hırvat cumhurbaşkanının ilk skandalı değil!

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitarovic daha önce de Bosna-Hersek'te binlerce silahlı militan olduğunu iddia etmiş, Müslüman Boşnakları hedef alan bu iddialar sebebiyle iki ülke arasındaki ilişkiler gerilmişti.

Yorumlar (0)