Bir anda 25 kilo verdi, iki ay yataktan kalkamadı!

Anoreksiya nevroza sebebiyle 25 kilo kaybına uğrayarak iki ay yatağa mahkum yaşayan 18 yaşındaki genç kızın inanılmaz iyileşme hikayesi hastalara umut verdi.

DÜNYA 26.11.2020, 21:57 26.11.2020, 23:41
Bir anda 25 kilo verdi, iki ay yataktan kalkamadı!

İskoçya’da yaşamını sürdüren 18 yaşındaki Ellie Spofforth, henüz ilkokul çağında yaşıtlarının dışlamalarına maruz kalarak kilosu konusunda anksiyete problemleri yaşamaya başlamıştı.

Şişman olduğunu söylemeleri yemek yememesine yol açtı

Anoreksiya nevroza ile verdiği savaşı anlatan Ellie, “Büyürken her zaman yemek yemeyi çok severdim. Yeni lezzetler denemeyi ve ailem için bir şeyler pişirmeyi çok severdim. İlkokuldayken diğer kızlar görüntüm ile ilgili yorumlar yapmaya başlamıştı ve sınıftaki en şişman kız olduğumu söylüyorlardı. Görünüşümle ilgili çok kötü hissetmeye başlamıştım.” dedi.

“Görünüşümü tamamen değiştirmek istedim ve 12 yaşındayken öğünlerimden azaltmaya başladım. Daha az yemek yemek için vegan oldum ve her gün çok az yiyecekle beslendim.” diyen Ellie, liseye başladığında artık diyete başlamıştı.

Ellie sağlıksız beslenme alışkanlığını devam ettirdi ve 16 yaşına geldiğinde artık ailesini paniğe sürükleyecek kadar az yiyor ve günde 30 bin adım yürüyordu.

Ellie durumunun boyutunu gizlemek için doktor tarafından kilo kontrolü yapıldığında giysilerinin içine ağırlık koyuyordu.

“Çok kötü bir dönemdeydim, bana depresyon ve anoreksiya nevroza tanısı konmuştu. Bir şeyler yiyordum fakat yemeğin ardından banyoya koşarak yediğim şeyleri çıkarıyordum. Ailem farkına varmadan yapabiliyordum. Beni duyamasınlar diye tuvaletteyken muslukları sonuna kadar açıyordum.” diyen Ellie, kaybettiği kiloları gizlemek maksadıyla bol giysiler giymeye ve doktorlar tarafından tartılırken giysilerine ağırlık yerleştirmeye başladı. Son olarak Mart 2018'de akıl sağlığı ile ilgili endişeler sebebiyle bir yıl yatarak tedavi gördü.

Fakat bir yıllık tedavinin kendisine faydadan çok zarar getirdiğini vurgulayan Ellie, “Orada olduğum süre zarfında kendime zarar verme, kafamı duvara vurmak gibi bir sürü kötü alışkanlık sahibi oldum ve yemeklerden sonra kusmaya devam ediyordum. Etrafımdaki hastalıklar ve hasta insanlar bende stres bozukluğu ve travmaya neden oldu. İki ay yatağa bağlı olarak yaşadım ve altı ay tekerlekli sandalyeden kalkmadım. Yeme bozukluğum da giderek etkisini artırıyordu, çünkü egzersiz yapmama izin verilmiyordu. Hiçbir özgürlüğüm yoktu ve sıkışmış durumdaydım. Ailemden ve arkadaşlarımdan uzak olmak çok zor bir durumdu.” dedi.

Ellie Mart 2019 tarihinde taburcu oldu. Artık her zamankinden daha fazla savaş veriyordu fakat bu savaşını ailesinden saklamayı sürdürdü.

Saçları döküldü

"Taburcu edildiğimde her zamankinden daha kötü durumdaydım ve bir sürü kötü alışkanlık sahibi olmuştum. Besin eksikliği sebebiyle saçlarım dökülüyordu ve vücudum tüylenmeye başlamıştı. Bedenim tehlikede olduğumu bildiği için beni koruma moduna geçmişti. Hiç halim olmasa da her gün 30 bin adım atmaya çaba harcıyordum.” diyen Ellie, bir gün 56 yaşındaki annesi Cherly’a bir not yazarak gerçek ağırlığını ve yeme bozukluğunu itiraf etti.

Bu notun ardından bir sene önce yattığı hastaneye geri gönderilen Ellie’nin durumu oldukça kritikti. Ellie 18 yaşına geldiğinde yeme bozukluğu yaşayan bireylerin bulunduğu bir hastaneye kaldırıldı ve nihayet iyileşmeye odaklanabildi.

Burada daha eğitimli bir personelle karşılaştığını ve kötü alışkanlıklarını bırakmaya başladığını belirten Ellie, “Burası benim için adeta bir dönüm noktası oldu. Her gün iyileşmek için daha çok çaba harcadım. Altı ayın ardından taburcu olmama izin verdiler.” dedi.

Şu an ailesiyle birlikte yaşamını sürdüren ve “Kendimi çok daha iyi hissediyorum. Kilom artıkça mutluluğum da artıyor. Kendime hiç olmadığı kadar güveniyorum.” diyen Ellie, artık özel bir beslenme planına harfiyen uyuyor.



Yorumlar (1)
bahadır bobur 3 yıl önce
Allah rahmet eylesin