BioNTech, Marburg’daki aşı üretim tesisini gazetecilere açtı 

Türk bilim insanları Özlem Türeci ve Uğur Şahin’in kurucularından olduğu, BioNTech aşısının üretici firması, Marburg’daki tesislerini gazetecilere açtı. 

DÜNYA 31.03.2021, 13:48 01.04.2021, 09:55
BioNTech, Marburg’daki aşı üretim tesisini gazetecilere açtı 

Avrupa İlaç Ajansı (EMA) tarafından onaylanan Marburg’taki BioNTech üretim tesisleri, Avrupa’daki en büyük aşı üretim tesisi olarak kabul ediliyor.

mRNA aşı üretiminin yapıldığı bu tesis, son dönemlerde oldukça popüler. Henüz tam kapasite işletilmeyen tesisin yüzde 100 faaliyete geçtiğinde yılda bir milyar doz Covid-19 aşısı üreteceği öngörülüyor.



7 gün 24 saat üretim yapılıyor

Marburg üretim tesisinde şu anda 400 BioNTech çalışanı, farklı mesailerde çalışıyor ve tesis 7 gün 24 saat boyunca işliyor.

Tesiste üretilen aşılar Almanya başta olmak üzere tüm kıtalara gönderiliyor. Doz olarak ayrılıp steril şekilde doldurulan şişelerde ülkelere gönderilen aşılar, Covid-19 virüsü için bir çıkış yolu olarak görülüyor.

Marburg tesislerinde üretilen aşıların ilk kısmının nisan ayında, ikinci kısmının ise mayıs ayında teslim edilmesi bekleniyor.



Bilim ve Teknoloji Üretim Bölümü Başkanı Dr. Brunen, mRNA aşı üretimi hakkında bilgilendirmelerde bulundu. mRNA üretiminden toplu aşıya kadar olan sürecin 50 bin adımda sağlandığını belirten Başkan, 4 aşamalı üretimlerin 3 aşamasının tesislerde gerçekleştirildiğini söyledi.

Süreç izleme, değerlendirme ve çalışan eğitimlerinin de yapıldığı tesiste, önemli olanın “doğru bileşenleri bir araya getirmek ve doğru koşulları sağlamak” olduğunu vurgulayan Dr. Brunen, dozların şişelenmesinin henüz gerçekleştirilmediğini belirtti. Tesisten farklı bir yerde doldurma ve paketleme işleminin yapıldığını belirten Doktor, bu işlemlerin de ilerleyen zamanlarda tesis içerisinde yapılacağının sinyallerini verdi.



“Tüm kalbimi üretmeye adadım”

Dr. Brunen, kendisinde sorumluluk hissettiğini ve virüsle mücadeleye aktif olarak katılmak için tüm kalbini ortaya koyduğunu belirtti.

Dr. Brunen ayrıca BioNTech aşısının içerisinde, Sinovac’taki gibi inaktive edilmiş virüslerin bulunmadığını, bunun oldukça yeni bir teknoloji olduğunu ifade ediyor. 

Yorumlar (0)