BioNTech, üçüncü doz aşının acil onayı için FDA yolunu tutuyor 

Pfizer/BioNTech yetkilileri, yeni varyantlara karşı etkinliği kanıtlanmış olan aşının üçüncü dozunun vurulabilmesi için ABD Gıda ve İlaç Dairesi’ne (FDA) başvuracak. 

DÜNYA 09.07.2021, 09:26 10.07.2021, 09:38
BioNTech, üçüncü doz aşının acil onayı için FDA yolunu tutuyor 

Covid-19 salgını ile mücadele kapsamında ilk kullanılan aşı olan BioNTech ve ortağı Pfizer’ın yetkilileri, yeni varyantlara karşı mücadelesine devam ediyor. Delta ve Delta Plus varyantları ülkeleri etkisi altına almaya başlarken ve Avrupa ülkeleri dördüncü dalganın yaklaştığını bildirirken aşı şirketi yetkilileri, üç doz Pfizer-BioNTech aşısının varyantlara karşı yüksek oranda etkili olduğu konusunda hemfikir.  

ABD Gıda ve İlaç Dairesi’ne (FDA) başvurarak 3. doz BioNTech aşısının yapılması için onay alacaklarını bildiren yetkililer, virüse karşı bağışıklığı artırmayı ve yeni çıkan varyantların yayılmasını önlemeyi hedefliyor.  



Varyantlara karşı yüzde 95 oranında etkili 

İsrail’de yapılan bir araştırmaya göre BioNTech aşısı, delta varyantına karşı yüzde 70 oranında etkili. Fakat ülkede daha önce yapılan “diğer varyantlara karşı etkililik oranı araştırmasına” göre BioNTech, diğer varyantlara karşı yüzde 95 oranında etkili. İsrail dışındaki ülkelerden gelen araştırma sonuçları da göz önünde bulundurulduğunda şu anda en etkili aşının BioNTech olduğu biliniyor. 

İkinci dozdan sonra 12 ay içinde yapılması gerekiyor 

Şirket tarafından yapılan açıklamaya göre BioNTech aşısı, ikinci doz aşının ardından 12 ay içinde üçüncü kez yapılmalı. Ancak bu şekilde antikor seviyesi yüksek oranda tutuluyor ve vücudun koruması sağlanıyor.  

Yorumlar (0)