Bill Gates ilk nükleer santralini kuruyor

Ünlü iş insanı Bill Gates'in nükleer enerji yatırım şirketi TerraPower, eskilerine oranla daha temiz ve verimli olduğunu aktardığı yeni nesil nükleer reaktörlerden birincisini Wyoming Eyaleti'nde kuracağını duyurdu. 4 milyar dolarlık proje kapsamında, devletten 1.9 milyar dolar teşvik alınacak. Enerji üretimine ise 2028'de başlanacak.

DÜNYA 17.11.2021, 12:42 17.11.2021, 12:50
Bill Gates ilk nükleer santralini kuruyor

Microsoft Kurucusu olarak tanınan Bill Gates'in nükleer enerji yatırım firması TerraPower, yeni nesil nükleer enerji santrallerinin birincisini Wyoming eyaletinde bulunan Kemmerer kentinde kurulacağını duyurdu. 

4 milyar dolarlık yatırım

4 milyar dolara yakın bir yatırımla faaliyete geçecek olan projenin finansmanının yarısı devlet tarafından karşılanacak. Şirketten gelen açıklamada,2028 yılında bu santralin faaliyete geçeceği bildirildi.

1.9 milyar dolarlık devlet teşvikinin oldukça ciddi olduğunu aktaran TerraPower CEO'su Chris Levesque "Buna gerçekten ihtiyaç vardı, çünkü nükleer enerji sektöründe ABD rakiplerinin gerisinde kalıyordu" sözlerine yer verdi.

TerraPower'ın kuracağı yeni nesil reaktörlerin eskilerine oranla yüzde 20 daha verimli olacağı belirtiliyor.

İstihdama katkı hedefi

Şirket, Trump başkanlığı döneminde Çinli bir firmayla ortaklığa giderek ilk reaktörünü Pekin kenti yakınında inşa etmek istemişti. Fakat o dönemde bu girişime Beyaz Saray engel olmuş, şirketin ABD'de yatırım yapmasını önermişti.

Terrapower, coğrafi uygunluğunun yanı sıra Kemmerer kentinde yakın dönemde bir kömür santralinin kapatılması sebebiyle de bu kenti seçti. Şirket, hem yeni nesil reaktörlerin daha güvenli, temiz ve verimli olduğunu ispatlamaya çalışırken öte yandan istihdam yaratacağını da işaret etmek istiyor.

Yorumlar (0)